Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-12 21:02:00

Ez lehet ma Magyarország „legkoronabiztosabb” helye

Újraindult a hazai és a nemzetközi filmgyártás Magyarországon. A forgatásokon szigorú óvintézkedésekkel próbálják megakadályozni, hogy a koronavírus-fertőzés megjelenjen a stábtagok között. Azt mondják, a stúdió most az egyik legbiztonságosabb terület az országban. Több stábtagnál ugyanis akár hetente háromszor is készítenek covid-tesztet.

Újraindul a nemzetközi filmek forgatása Magyarországon
Az Origo filmstúdió területére belépőknek minden reggel egy online tesztet kell kitölteniük, hogy egyáltalán elindulhassanak dolgozni. A bejáratnál megmérik a lázukat, a maszkhasználat pedig egész nap kötelező egész. Tóth Mihály a filmstúdió marketingigazgatója az ATV Híradónak azt is elmondta, hogy bizonyos stábtagokat hetente egyszer, de vannak olyanok is, akiket hetente háromszor tesztelnek, így minimalizálva a fertőzés kockázatát.

 Így, ha valakiről kiderül, hogy fertőzött, azonnal lehet izolálni és megtenni a következő lépéseket. „Ilyen módon azt gondoljuk, hogy az Origo filmstúdió ma Magyarország egyik legbiztonságosabb területe, annyi szűrést ugyanis, mint mi itt, sehol nem végeznek” – vélekedett Tóth.

Kemény Ildikó híradónknak arról beszélt, hogy a külső helyszíneken még szigorúbbak az előírások, például plexi arcpajzsokat is használnak a forgatásokon. De a producer szerint a járvány nemcsak azt definiálta újra, ahogy egy forgatási nap kinéz, de jelentősen átírta a filmek költségvetését is. Két újonnan indított produkcióhoz például már a szokásos gyártási költségvetés mellet, - ahogy Kemény nevezte – „Covid-költségvetést” is csinálni kellett.

A filmügyi kormánybiztos szerint az elmúlt időszak az egész világ és a magyar filmgyártás számára is kihívást jelentett. De a Nemzeti Filmintézet elkészítette a koronavírus elleni védekezéshez szükséges ajánlásait. Ezek rugalmasak, de a biztonságot is garantálják. Káel Csaba szerint talán ennek is köszönhető, hogy van munka a stúdióban.

Híradónknak Káel azt is elárulta, különböző nagy szaklapokon – Variety, Hollywood Reporter – keresztül üzentek Hollywoodnak, hogy „Magyarországon nem állt meg a filmes élet, jöjjenek vissza, kezdjenek itt produkciókat”, és „az üzenet valahogy átment” – fogalmazott a kormánybiztos. Ennek következtében csak az Origo filmstúdióban 3 nemzetközi produkció készül jelenleg. De újra indult a magyar filmek gyártása is. Szeptemberben kezdődik például Deák Kristóf Oscar Díjas rendező első nagyjátékfilmjének a forgatása.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink