Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-11 19:10:00

Göd kapcsán a DK és a Momentum közötti ellentét befolyásolhatja a 2022-es együttműködést

Kizáratná pártjaikból Göd polgármestere azokat a helyi képviselőket, akik hétfőn bejelentették, hogy felfüggesztik a párttagságukat. Balogh Csaba közösségi oldalán azt írta, ezek a képviselők elárulták a mandátumukat és a gödi lakosokat. Politikai elemzők szerint: a gödi helyzet hatással lehet akár a 2022-es ellenzéki összefogásra is, de nem meglepő az, hogy a Momentum és a DK ellentétben állnak egymással.

A hét végén a Balatonnál találkozott Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András. A DK és a Momentum elnöke a Gödön kialakult botrány miatt egyeztetett. Nem sokkal később három gödi DK-s politikus felfüggesztette párttagságát, mert úgy látják: az országos politika érdekei nem egyeznek Göd érdekével.
 
Fekete-Győr András és Gyurcsány Ferenc hétfőn négyszemközt is találkozott egymással, a Momentum elnöke szerint megegyezés lett, de azt végül nem sikerült végrehajtani. „A gödi helyzet az nem lett megoldva azzal, hogy ott DK-s képviselők átálltak a Fideszhez, és egy Samsung-koalíciót hoztak létre. Mi ezt próbáltuk ma megoldani pártelnöki szinten, ezt nem sikerült Gyurcsány Ferencnek érvényesítenie” – fogalmazott a Momentum elnöke.
 
Az ATV Híradó l+kereste a DK-t is, az a válasz érkezett, hogy a párt a továbbiakban helyi szinten, a nyilvánosság bevonása nélkül szeretné kezelni az ügyet.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint hiába volt a találkozó, a két párt kiengesztelhetetlen ellentétben áll egymással. Deák Dániel azt mondja, „két egyenlő méretű pártról van szó, nagyjából ugyanakkora a támogatottságuk, törvényszerű, hogy elkezdenek harcolni egymással és igyekeznek plusz szavazókat megszólítani, ezért is elkerülhetetlen az, hogy a közeljövőben új konfliktusos események legyenek a DK és a Momentum között.”

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója úgy látja: ha a helyzet nem javul, akkor a két párt közötti ellentét akár a 2022-es együttműködésre is hatással lehet. Pulai András szerint „ennek két olvasata van: az egyik az az, hogy az ügy addig eszkalálódik, amíg bezavar a ’22-es együttműködésbe, a másik olvasat pedig az az, hogy a szereplők egyike direkt eszkalálja annyira, hogy bezavarjon, vagy legalábbis megváltoztassa a ’22-es elképzeléseket az ő politikai szándéka miatt.”
 
Göd polgármestere Facebook-oldalán üzent, azt írta, idézem: „színt vallottak az összefogásból kiugrott képviselők, ők már a Fidesz emberei”. Balogh Csaba hozzáteszi: bár a DK vezetése együttműködő volt, képviselőik úgy döntöttek, hogy nekik nem az ellenzék egysége számít, hanem személyes érdekeik - amelyet a Fidesszel együtt tudnak csak érvényesíteni.
 
A polgármester szerint ezek a képviselők elárulták a mandátumukat és a gödi lakosokat, ezért megkérik az összefogásban résztvevő pártokat, hogy zárják ki őket soraikból.

Göd polgármestere kizáratná pártjukból a mandátumukat felfüggesztő képviselőket

 

 

atv.hu
 

Ajánlom

További belföldi híreink