Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-10 18:18:00

Járványügyi szakember: az emberek már nem veszik komolyan a vírus elleni védekezést

A hétvégén három hónapos rekordot döntött az újonnan igazolt fertőzöttek száma, és az utóbbi hetekben több olyan rendezvényről is lehetett hallani, amelyek a járvány terjedéséhez vezettek.

Egyre többen fertőződnek meg vidéki rendezvényeken

 Egy újfehértói magánrendezvény után minden résztvevő két hétre karanténba került, miután kiderült: egy koronavírusos férfi is részt vett az eseményen. Az ATV Híradónak nyilatkozó helyi lakos, Domonkos Ferenc az esettel kapcsolatban úgy vélekedett, szerinte még az 50 fős rendezvényeket sem szabadna engedélyezni.

A baranyai Mecseknádasdon egy ötfős család fertőződött meg. Úgy tudjuk, Horvátországban voltak nyaralni, de nem ott fertőződtek meg. A család legidősebb tagja már a nyaralás előtt is hordozhatta a vírust, őt azóta kórházba kellett szállítani. A család többi tagja is pozitív tesztet produkált, de ők tünetmentesek.

Az esetek után a faluban, de még a szomszédos Pécsváradon is hoztak járványügyi intézkedéseket, ahol például az idősotthon nem fogad látogatót az érintett településekből, valamint továbbra is szigorúan betartják a korában előírt kormányzati rendelkezéseket – árulta el híradónknak, Zádori János, polgármester.

Jakab Ferenc, virológus szerint ez még nem a második hullám, még ha annak látszik is. Szerinte még csak esethalmozódásról, némi esetemelkedésről van szó. Az, hogy ez milyen ütemben fog tovább emelkedni két dologtól függ: a lakosság fegyelmezett viselkedésétől, valamint a hatóság szakszerű eljárásától, a teszteléstől és a nagyon precíz nyomon- és utánkövetéstől – vélekedett az ATV Híradónak a szakember.

Kiss István, A Pécsi Tudományegyetem epidemiológus professzora szerint azért is emelkednek a covid-fertőzöttek száma, mert az emberek türelme elfogyott:

már nem veszik olyan komolyan a vírus elleni védekezést, beleértve ebbe a külföldi utazásokat, a nyaralásokat, a maszkviselést, a kézfertőtlenítést és a szociális távolságtartást 

– mondta a járványügyi szakember híradónknak.

Kiss István arra figyelmeztet, hogy amíg nincs meg a vakcina vagy egy esetleges gyógyszer a koronavírus ellen, addig mindenki fokozottan tartsa be a járványügyi intézkedéseket saját és családja védelmében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink