Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-09 07:34:00

Mihez kezd Cserdi a legendás polgármestere elvesztése után?

Amikor a Heti Napló stábja legutóbb Cserdiben járt, még Bogdán Lászlóval sétáltak a faluban, gyakorlatilag nem volt olyan ház, ahová ne mehettek volna be, vagy ahonnan ne jöttek volna ki eléjük az itt lakók. A Heti Napló riportja.

Most alig-alig tudtak kollégáink beszélni a cserdiekkel, nehezen nyilatkoztak. Bogdán László halálával Cserdiből is eltűnt az a valami, ami pár hete még az összes itt élő ember arcára mosolyt csalt.
 
Cserdibe érve a stáb első útja a temetőbe vezetett, hogy leróják tiszteletüket Bogdán László sírja előtt. Nem volt nehéz megtalálni a sírt, nagyon sokan szerették Cserdi polgármesterét, azt az embert, akinek sikerült megvalósítania Magyarországon azt, amit eddig soha senkinek.
 

Volt Baranya megyében egy pár száz fős kis falu, tele kilátástalan, mélyszegénységben élő emberrel, a bűncselekmények, rablások szinte mindennaposak voltak. Aztán jött egy fiatal férfi, Bogdán László, aki elhatározta: ebből elég. Értéket teremtett ott, ahol senki se tudott. És értéket teremtett azoknak, akiknek addig senki se tudott.

A falu mára több élelmiszert tud megtermelni, mint amennyit fel tudnak használni. A megtermelt zöldségeket a környékbeli településeknek értékesítik, ami pedig megmarad: szétosztják a rászorulók között. A munkanélküliség megszűnt, bűncselekmény pedig évek óta nem volt Cserdiben, sőt még az írástudatlanságot is felszámolta a faluban.
 
József őslakos, az egyik legrégebbi lakója Cserdinek. Ide született és azóta is itt él. Ez idő alatt soha nem találkozott itt Lászlóhoz hasonló személyiségű emberrel.
 
József retteg attól, hogy az a sok jó, amivel Lászlónak sikerült újjáteremtenie egy falut, mind kárba vész. Most még nehezen tudja elképzelni, hogy bárkire, aki majd László utódja lesz, ugyanúgy hallgatni fognak a cserdiek. László terve az volt, hogy épít egy logisztikai központot a falu határára, és onnan koordinálják majd, hogy a megtermelt zöldségek hová mennek. Ez a központ most egy ideig már biztosan nem épül tovább.
 
Egy másik helybéli, Ferenc tulajdonképpen megfogalmazta azt, amit Cserdiben sétálva kollégáink is éreztek:

az itt élők úgy érzik, elveszítették az apjukat. Ők tényleg úgy tekintettek Lászlóra, mint a vezérükre. László megmutatta az utat, ők pedig csinálták, bármit is kért, mert hittek és bíztak benne. Ezt az embert most eltemették, ezért túlzás nélkül mondom: tényleg nem tudják mihez kezdjenek ezek után.

László volt az, aki miatt azt érezték, hogy holnap érdemes újra munkába állni, érdemes termelni a zöldségeket, nevelni, gondozni az állatokat, figyelni a másikra.
 
Kollégáink éreztek egy kis csalódottságot az emberekben. Mintha egy kicsit neheztelnének Lászlóra, amiért itt hagyta őket. De amit véghez vitt, az csodálatos, és folytatni kell. Képzeljék, László vezetésével még a koronavírus-járvány alatt is több mint 2 ezer családnak segítettek és 20 tonna krumplit, hagymát és egyéb zöldséget osztottak szét a rászorulók között.
 
Pintér József volt talán az egyik utolsó ember, akivel László a halála előtt beszélt. Még akkor is úgy járta körbe a falut Bogdán, hogy mindenkitől megkérdezte, hogy van és szüksége van-e segítségre. Tudni akarta, hogy mindenki jól van.
 
Rengeteg néző írt nekünk, a szerkesztőségnek üzenetet azért, hogy elmondják: mennyire szerették azt, amit Bogdán László képviselt. Többen közülük azt is felvetették, hogy szerintük a minimum az lenne, ha Lászlóról elneveznének egy utcát vagy teret Cserdiben vagy akár a fővárosban. Hiszen ő valóban megmutatta azt, hogy ki lehet törni a mélyszegénységből, és mindezt úgy, hogy nem mások segítségére hagyatkoznak. Tanulni kell és tisztességesen élni.

Heti Napló Sváby Andrással 2. rész - 2020.08.02.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink