Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-08 10:56:00

Navracsics Tibor Orbán Viktorról: napi pártpolitikai dolgokról nem ugyanazt gondoljuk, de ugyanolyan Magyarországot szeretnénk

A Népszava készített interjút a volt miniszterrel, uniós biztossal. Szóba került a jogállamiság, a sajtószabadság, a Fidesz és a Színház-és Filmművészeti Egyetem is. Sőt arról is beszéltek, milyen Magyarországot szeretne Orbán Viktor.

A jogállamiságról megerősítette azt a még év eleji kijelentését, hogy a jogállamiság működik Magyarországon, és nincs semmilyen jel, amely arra utalna, hogy a demokrácia autoriter irányba fordulna. Mint fogalmazott, nem ismer „a magyar demokrácia életéből olyan periódust, amikor ne lehetett volna aggodalmakat megfogalmazni akár jobbról, akár balról. De ez jó is, mert ébren tartja a demokrácia életösztönét.”

Bár rengeteg cikket elolvasott az Index körül történtekről, nem tudja megmondani, hogy mi az igazság, és nincs abban a pozícióban, hogy értékelnie kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot.

Arra a kérdésre, hogy uniós biztosként miért nem újrázhatott, azt felelte Navracsics Tibor, hogy ezt Orbán Viktortól kell megkérdezni, mert ő maga semmilyen indoklást nem kapott. Mint mondja, „nem én távolodtam el a Fidesz hatalmi centrámától, hanem a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra. Az 1998-2002, de még a 2010-2014-es Fidesz is inkább jobbközép pozícióban volt – nemcsak a párt, a szavazói is.”

A jobbra tolódással kapcsolatban azt mondta, „egy tömegdemokráciában minden párt, amely kormányzásra tör, folyamatosan keresi azokat a szavazórétegeket, akik révén hatalomra juthat. A Fideszben sokáig arra kellett ügyelni, hogy a jobboldalon lévők ne forduljanak a párt ellen. Most már inkább az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől. Jeleznie kéne a párt immunrendszerének – s ez jelölhetné ki a határt is – , hogy középen szavazókat veszít, ezért gesztusokat kell tenni. Ezek a gesztusok most hiányoznak.”

Ugyanakkor megemlítette, hogy országgyűlési és önkormányzati képviselőkkel, polgármesterekkel beszélve látja, hogy érzik ezt a problémát, és azt is, hogy tenni kellene valamit.

Arról is beszélt az interjúban, hogy Orbán Viktorral rendszeresen beszél. És jelezni is szokta a véleménykülönbségét, és ezt sokszor meg is tudják beszélni. „Miközben napi pártpolitikai dolgokról nem ugyanazt gondoljuk, mindketten ugyanolyan Magyarországot szeretnénk” – erősítette meg.

Orbán Viktor egy társadalmilag összetartó, öngondoskodásra képes, versenyképes országot szeretne – fejtette ki Navracsics. És ezzel összefüggésben emlékeztetett, Orbán Viktor éppen az Európai Parlamentben mondta, hogy soha nem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akik másképp gondolkodnak, mint ő.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetről, és Vidnyánszky Attila kinevezéséről azt mondta, „az a baj, hogy nálunk nagy hagyománya van annak, hogy hatalomba kerülve megtoroljuk a korábbi sérelmeinket, sőt még egy kicsit nagyobbat is ütünk, mint amekkorát ellenzékben kaptunk. Mindig el szoktam dicsekedni a járási rendszerrel, amit közigazgatási miniszterségem alatt úgy tudtunk bevezetni, hogy ugyan voltak viták, de nem voltak veszekedések. Egy évet hagytunk rá, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. Több ilyen ügy kellene.”

A teljes interjút itt olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink