Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-08 07:45:00

Koronavírus: halálos versenyfutás az idővel

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás lehet az emberiségnek” - akár így is fel lehetne vezetni azt a vakcinatesztet, ami nemrég kezdődött az Egyesült Államokban és amelyben 30.000 önkéntesen próbálják ki a potenciális oltóanyagot. Azt ígérik, ha beválik a szer, akár már decemberben piacra is kerülhet. Kevesebb, mint 1 évvel a vírus megjelenése után. A Heti Napló riportja.

Hogy ez pontosan mit is jelent arra jó példa az ebola elleni vakcina, aminek a fejlesztése 16 évbe telt vagy a Hepatitis B elleni oltás, amit 21 év alatt törzskönyveztek. A HIV vírus ellen pedig máig nincs védőoltás. De vajon mikor tudják végre megállítani a COVID terjedését? Vagyis mikor lehet meg az ellenszer? Ezzel foglalkozott a Heti Napló riportja.

Kis túlzással élve mindenki az oltóanyagot keresi. Jelenleg 26 lehetséges verziót már önkénteseken tesztelnek, 139 viszont még csak a preklinikai fázisban jár, vagyis embereken még nem próbálták ki őket. A verseny nem csak a rengeteg induló miatt óriási, hanem a tempó miatt is, meséli Rusvai Miklós víruskutató.

Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor felhívta a figyelmet arra,

„szó sem lehet arról, hogy az első kész vakcinát rögtön beadják több millió embernek anélkül, hogy megbizonyosodnának róla, valóban segít-e, és hogy egyáltalán biztonságos-e ahhoz, hogy tömeghasználatra bocsássák”

A kutatók különböző módszerekkel dolgoznak. A hagyományos, amely során a vírus egy módosított variánsát vagy darabkáját adják be a szervezetbe. De új megoldással is kísérleteznek: a koronavírus egy fehérjéjének genetikai kódját jutattják be a szervezetbe, ami szintén védekezésre készteti az immunrendszert.

Az oltóanyagért folyó futamot a világűr meghódításáért folytatott szuperhatalmi versenyhez is lehetne hasonlítani. A kutatást végző gyógyszeripari vállalatok közül sokan ugyanis állami támogatást kapnak. Jelenleg Kína és az Egyesült Államok állnak a legjobban, de nem sokkal marad le tőlük a brit és az orosz oltóanyag sem. De a nagyok játékába mi magyarok is beszálltunk. Például a Heti Naplónak nyilatkozó Nagy Eszter, annak az osztrák vállalatnak a vezetője, ami a Pécsi Tudományegyetemmel együtt dolgozik egy harmadik generációs vakcinán.

A tét óriási. Azok az országok, amelyek előbb juthatnak hozzá a koronavírus elleni szerhez, megvédik a lakosságukat a megbetegedésektől és gyorsan visszaterelhetik az embereket a munkába, és fellendíthetik a gazdaságukat. Így előnyre tesznek szert a többi állammal szemben.

Az, hogy a hatásos ellenszerből kinek jut, nem csak a diplomáciai kapcsolatokon múlik majd, hanem anyagi kérdés is.

A gazdag országok ugyanis már előre megkezdték a még nem engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagok felvásárlását és már több millió adagot kötöttek le, miközben kérdéses, hogy máshová is jut-e majd belőlük.
A kérdés az, hogy ez a versengés mennyire lesz maratoni táv, vagyis mikor készülhet el a hőn áhított vakcina és mikor kaphatunk belőle mi magyarok is?

A kérdéssel kapcsolatban a szakértők sem egységesek. De vannak más kérdőjelek is. Mivel minden nagyon gyorsan történik, a kutatóknak nem volt idejük teljesen kiismerni magát a vírust sem.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy előfordulhat, hogy évente újra kell oltatni majd magunkat, hogy ismét immunitást szerezzünk. Így működik az influenza oltás is. Ugyanakkor az is fogas kérdés Ferenci Tamás biostatisztikus szerint, hogy képes lesz-e magát a fertőzést megakadályozni az új vakcina.

Ha nem lesz képes a fertőzés megállítására, akkor arra sem, hogy úgynevezett nyájimmunitást alakítson ki, arra viszont alkalmas lesz, hogy megakadályozza a súlyos szövődményeket, például a tüdőgyulladást. Már ez is óriási eredmény lenne, hiszen a kutatók máskor éveket töltenek azzal, amire most csak alig pár hónapjuk volt.

Erre is választ kapunk majd abból a 30.000 emberen végzett kutatásból, ami az Egyesült Államokban zajlik és arra is választ kapnak a tudósok hogy a vakcinakészítés legújabb módszere, vagyis az RNS és DNS alapú vakcinák sikeresek lesznek-e.

Heti Napló Sváby Andrással 1. rész - 2020.08.02.

 


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink