Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-09 05:10:00

Képzési hitel néven lesz igényelhető tavasztól a Diákhitel új formája

Képzési hitel néven lesz igényelhető tavasztól a Diákhitel új formája, amit a felnőttképzésben és a szakképzésben résztvevők igényelhetnek; és megélhetésre, illetve képzési díjakra költhetnek. A Diákhitel Központ vezetője szerint főként azoknak segít ez a kölcsön, akik átképeznék magukat, de addig sem tehetik meg, hogy munka helyett csak tanuljanak.

Zenés útmutató segíti az igénylést a Diákhitel Központ oldalán. Áprilistól újfajta kölcsönnel bővül a kínálat. Tavasztól a továbbtanulást támogató állami hiteleket a szakképzésre és a felnőttképzésre is kiterjesztik.

A képzési hiteleket a 18 és 55 év közötti korosztály igényelheti, a 3 hónapnál hosszabb időtartamú képzésekre. Az összeghez elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítóval lehet majd hozzájutni. A Diákhitel Központ becslései szerint a szakképzésben mintegy 50 ezren, a felnőttképzésben több mint 80 ezren lesznek jogosultak az új hitelre. 

Legfeljebb 8 millió 250 ezer forinthoz lehet majd így hozzájutni, a kölcsönnek pedig két fajtája lesz: szabad és kötött felhasználású. Előbbi havonta maximum 150 ezer forint. 

"A kötött felhasználású képzési hitelnél nem lesz maximálva a hitel felvehető összege, ez a képzési díjhoz fog igazodni az iskola rendszerű szakképzéseknél, illetve a nemzetgazdaságilag kiemelt szakképzéseknél, az egyéb sima szakképzéseknél pedig 500 ezer forint lesz a kötött felhasználású hitel maximuma." - nyilatkozta Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. 

"Maga a hitel az önmagában egy mézesmadzag intézmény lehet." - a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke vitatja a hitelek szükségességét. Szerinte a képzések ennél olcsóbbak, ráadásul ösztöndíjakra is lehet pályázni.

"A szakképzésbe második szakmára munka mellől jönnek az emberek, tehát nem hiszem, hogy számukra ez annyira vonzó lehet, hacsak nem egy olyan vonatkozásban, hogy felveszi a hitelt és kezd vele valamit, tehát a nem kötött hitel felhasználásra vonatkozóan." - fejtette ki híradónknak Tóth József, az MKSZSZ elnöke.


Egy pénzügyi szakértő arra figyelmeztet, hogy a hiteligénylést minden kedvező feltétel ellenére érdemes úgy átgondolni, mintha az egy lakáshitel vagy egy személyi kölcsön lenne. 


Az elmúlt években egyébként 450 ezer diák vette igénybe a Diákhitel valamelyik formáját és minden második igénylő úgy találta, hogy enélkül nem tudott volna továbbtanulni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink