Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-08 14:05:00

Az emberi figyelmetlenség miatt szedik áldozataikat a vasúti átjárók

Egyre többen hagyják figyelmen kívül a vasúti átjárók tilos jelzését. Az ilyenkor bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel.

Videón a brutális simontornyai vonatbaleset


Simontornyán történt a baleset még július végén, mely során egy teherautó sofőrje a sorompó tilos jelzése ellenére, akkor sem állt meg az átjáróban, amikor már biztosan hallani lehetett, hogy közeledik a vonat. A férfi szerencséje az volt, hogy lassan haladt át a síneken, így nem a teherautó oldalát kapta el a szerelvény, és nem lett tragédia a balesetből. Búsné Hepp Gyöngyvér, a Tolna Megyei RFK szóvivője  híradónknak hozzátette: a baleset következtében a sofőr súlyos sérüléseket szenvedett.

Lovász Zoltán, hatósági műszaki szakértő szerint az állandó rohanás és a túl sok információ eltereli a figyelmet ezért sokan észre sem veszik, ha tilos jelzésen haladnak át. „Egy kicsit túl informált világban élünk, ezért nem vesszük komolyan az információt, amit fel kellene dolgoznunk” – vélekedett.

De Szigetvár határában például egy türelmetlen horvát kamionos sietett annyira, hogy áttörte a fénysorompót, csupán másodperceken múlt, hogy nem lett tragédia a szabálytalanságból.

Nagy László, közlekedési szakjogász elmondása szerint, ha egy gépkocsi vezető nem adja meg az elsőbbséget (nem áll meg) a vasúti átjáró tilos jelzésénél, vagy leeresztett sorompójánál, azzal vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt követ el, és az okozott sérülésekért is felelősséggel tartozik. „De a vasút mindig erősebb, mint egy jármű, tehát a saját, illetve az utasának testi épségét kockáztatja az illető”

 – tette hozzá Nagy.

A rendőrség arra is figyelmeztet: ha nem működik a fényjelző készülék, az nem azt jelenti, hogy szabad jelzésünk van. Legutóbb Debrecen határában járt szerencsétlenül egy autós, mert nem állt meg a vasúti kereszteződésben, mivel ott nem működött a fénysorompó, és összeütközött az érkező vonattal.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink