Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-07 15:03:00

Szlávik: iskolakezdésig már nem várhatók további szigorítások

Iskolakezdésig már nem várhatók további szigorítások a koronavírus elleni intézkedésekben, csak akkor, ha jelentős gócok alakulnak ki – mondta az ATV Startban Szlávik János. A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint van jó, bevethető vakcina is azok között, amiket most a világban tesztelnek. Szlávik arról is beszélt: borzasztóan érezte magát a szappanopera stúdiójában.

Május óta nem volt Magyarországon annyi koronavírusos megbetegedés, mint most

Az infektológus elmondta, hogy bár elsőre riasztónak tűnik az emelkedés, de ez messze nem aggasztó. Az ATV Start műsorában a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa arról is beszélt, hogy az aktív fertőzöttek és a halottak számát is figyelembe kell venni, így nézve messze nem aggasztóak az adatok.

Csehországban 2-300 között van a napi fertőzöttek száma, és az ország még mindig a zöld országok közé tartozik- emlékeztet az infektológus.

Szlávik szerint a jelenlegi intézkedések elegendőek, a változást majd az ősz fogja hozni az iskola elindulásával. Addig szerinte nem kerül sor több szigorítása, de amint több góc alakult ki, jelentősebb intézkedésekre kerülhet sor. Ehhez nem a számmisztikát, hanem a járvány dinamikáját kell figyelembe venni, a járványügyi szakemberek majd eldöntik- mondja az infektológus.

Szlávik János Donald Trump bejelentése kapcsán- miszerint az elnökválasztásra meg lesz a vakcina- elmondta, hogy 4-5 oltóanyag már van, amit embereken tesztelnek, és ezekről kiderült, hogy biztonságosak. Ezen felül el tudja képzelni azt, hogy a választások előtt nagyon sok emberen fogják kipróbálni, de a teszteket nem lehet felgyorsítani, ezekhez idő kell.

Azt nem tudják, hogy melyik lesz a legjobb, de köztük van már a leghatékonyabb vakcina. Szlávik János elmondta, hogy amikor meglesz a vakcina, akkor ő be fogja oltatni magát. Nem lesz kötelező, de egészségügyi dolgozóknak, felelős embereknek szerinte hasonlóan kell eljárni azért, hogy ő maga ne jelentsen veszélyt az emberekre.

Magyar orvosként azt fogja beoltatni magát, amit a magyar hatóságok engedélyeznek- hangsúlyozta, hogy meg kell várni, hogy a hosszú távú mellékhatásai is ismertek legyenek a vakcinának.

Szlávik János annak kapcsán, hogy a magyar kormány 5 millió vakcinát kötött le, megjegyezte, hogy az Európai Unió egységben gondolkozik, 300 milliót lekötöttek ők is, lehet ennek a része a magyar is.

Szlávik elmondta, hogy nagyon sok kár érte a társadalmakat a koronavírus alatt, sok ember pszichés problémákkal küzd, nagyon nagy tanulság a járvány az emberiségnek ilyen szempontból is.

Az infektológus főorvos szerint bár Franciaországban vannak városok, ahol szabadtéren is maszkot kell hordani, de alapvetően a maszkot zárt térben kell használni.

Borzasztóan éreztem magam a stúdióban, nem volt könnyű szappanopera színészt alakítani – mondta Szlávik János a szerepével kapcsolatban, amit a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Jóban Rosszban című teleregényben alakított. Szerepet tanulni és eljátszani, mint valami normális szituációt rendkívül nehéz, minden tiszteletem a színészeknek. A jövőben maradok inkább az orvoslásnál – tette hozzá Szlávik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink