Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-07 21:40:00

Itt a rendőség válasza a veronai buszbaleset ügyében tett feljelentésről

A bírósági ítélet indoklása alapján feljelentést tesz a hozzátartozók egy része a veronai buszbaleset ügyében. A bíró indoklása szerint egyértelmű összefüggés van a sofőr súlyos alvászavara és a baleset bekövetkezése között. Szendrei Endre, aki unokahúgát veszítette el a balesetben, azt mondja: a sofőr nem vitte magával az útra azt a készüléket, ami éjszaka segítette a légzését. Azt szeretnék elérni, hogy a sofőrt Olaszország mellett Magyarországon is tiltsák el örökre a vezetéstől.

Feljelentést tesznek a hozzátartozók a veronai buszbaleset ügyében

Teljesen kiégett a diákokat és kísérőiket szállító autóbusz az olasz autópályán, Verona közelében 2017. január 20-án, miután letért az útról és egy autópályahíd pillérének ütközött. A balesetben 17-en haltak meg.

Az egyik buszsofőr, V. János korábban beismerte, hogy az ütközés pillanatában ő vezetett, később viszont azt mondta, akkor éppen kollégája ült a volán mögött, aki viszont a balesetben meghalt. Az elhunytak hozzátartozói szerint ugyanakkor egy koronatanú is megerősítette, hogy a végzetes pillanatban valóban V. János vezetett – erről Krizsány László, az egyik elhunyt diák édesapja beszélt korábban az ATV-ben. Mint azt a férfi elmondta az említett koronatanú már többször utazott mind a két sofőrrel, ismerte az elhunyt Kalmár Zoltán váltósofőrt, és ismerte Varga Jánost is. Ráadásul ő volt az, aki Varga János mögött ült, és konkrétan nyilatkozott arról, hogy a baleset pillanatában Varga János vezette az autóbuszt – árulta el Krizsány.

A tragédia után nem sokkal kiderült, hogy a buszsofőr kóros alvászavarban szenvedett. A veronai bíróság néhány hete nem jogerősen 12 év szabadságvesztésre ítélte a sofőrt. A bíró indoklása szerint pedig egyértelmű összefüggés van a férfi súlyos alvászavara és a baleset bekövetkezése között.

Szendrei Endre, aki unokahúgát veszítette el a balesetben, elmondta: feljelentést tesznek a sofőr üzemorvosa és munkáltatója, azaz a Pizolit Kft. ellen. Szendrei kiemelte, a bírósági indoklásból az is kiderül, hogy Varga János nem vitte magával az útra apnoés készülékét. A rendőrség ugyanis hiába kereste a berendezés maradványait az autóbuszban, nem találta meg – árulta el a férfi. Hozzátette: az elhunyt sofőr feleségétől úgy tudja, férje többször panaszkodott arra, hogy nem tud aludni, Varga János annyira horkol.

A hozzátartozók feljelentést tesznek a Mozaik utcai Műszaki Vizsgálóllomás ellen is, mivel Szendrei szerint itt vizsgáztatták azt a buszt is, amely a diákokat szállította, a rendőrség azonban nem járt itt a nyomozás során. Az ügyben az ATV Híradó kereste Budapest Főváros Kormányhivatalát és a rendőrséget is, a kormányhivatal azonban a cikk megjelenéséig nem válaszolt.

A rendőrség pedig a Híradó kérdésére közölte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban volt eljárásban a kirendelt műszaki szakértő a busz műszaki állapotával kapcsolatban büntetőjogi felelősséget megalapozó körülményt nem tárt fel, az említett vizsgaállomásra a nyomozás nem terjedt ki.

Az ügyben a nyomozást a KR NNI – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2020. július 21-én megszüntette- írta válaszában a rendőrség. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink