Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-06 20:47:00

Oszkó Péter szerint nagyon sok pénz van a piacon, nem érdemes tárolni

A magyar jegybank előrejelzése erre az évre is optimista, idén 2 százalékos növekedéssel számol, míg jövőre 5 százalékot jelez. Ennek valóságtartalmáról Oszkó Péter volt pénzügyminisztert kérdeztük.

Oszkó Péter az ATV Egyenes beszéd műsorában elmondta, hogy a legpesszimistább előrejelzés 8 százalékos visszaesést jelez, onnen viszont könnyű következő évben 5 százalékot nőni.

A volt pénzügyminiszter a jegybank előrejelzéséhez képest reálisabbnak érzi a kormányzatét, ami mínusz 3 százalékos növekedéssel számol. Oszkó azt mondta, hogy nem lehet előre jelezni pontosan a gazdasági növekedés mértékét, hiszen ismeretlen, hogy mi vár ránk. Nagyon egyszerű lenne gazdasági előrejelzéseket adni, ha nem lennének gazdaságon kívüli tényezők- magyarázta a volt pénzügyminiszter.

Azt is elmondta, hogy saját hatáskörében a vállalkozók működését nem arra tervezné, hogy igyors visszapattanás lesz, komoly problémák jönnek még.

A világon már senki nem a maga ura, sem az USA, sem Kína nem önállóan határozza meg a gazdasági pályáját, de az EU sem, pláne nem Magyarország. 

Azt is hangsúlyozta, hogy nem csak a saját adatainkat , hanem az egész világon kell nézni a járvány statisztikák alakulását. Még ha itthon semmiféle negatív hatás nem következik be, akkor sem mentesülünk a globális folyamatoktól. Oszkó szerint a jegybank azzal számol, hogy a gépjárműgyártás újraindul, de ez sem független a nemzetközi piactól.
Szerinte számos területen komoly foglalkoztatási gondok vannak, de az kétségtelen, hogy a nyár adatai kedvezőbbek, mint májusban voltak. Oszkó felhívta a figyelmet arra, hogy ez most nagyon törékeny helyzet, és még messze vagyunk attól, hogy a járvány előtti időre visszatérjünk.

Most nagyon sok pénz van a piacon, ilyenkor értékelési problémák alakulnak ki. Ezért a pénzt el kell költeni. A válságban az embernek sose arra kell költenie a pénzt, ami a válság előtt jól ment, mert az nem fog visszatérni.

Azokat a részvény fajtákat kell megtalálni, amik jól működnek. A válságálló és jól működő részvényekben van tartalék még most- osztotta meg a nézőkkel befektetési tanácsait.

 
atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink