Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-06 16:47:00

Megkérdeztük a minisztert: Miért kell Karácsonynak bocsánatot kérnie?

“Hol van itt az üldöztetés? Vagy Tarlós főpolgármester urat is üldöztük esetleg?” - kérdezett vissza Gulyás Gergely a kormányinfón, miután a Lánchíd-felújítás miatt (is) Karácsony Gergely úgy érzi, üldözi a kormány. A jelenlegi 8 éves referencia időszak kedvezőbb, mint a szocialista kormányok idején az öt éves volt, és azt bizonyítja, hogy a verseny keretei szélesebbek ma - mondta a Lánchíd-tenderről a miniszter, aki szerint a főpolgármesternek bocsánatot kell kérnie a kormánypártoktól.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a kormányinfón azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterrel először fordul elő, hogy elveszíti az arányokat és úgy fogalmaz meg vádakat, hogy azoknak semmi alapja nincsen. Annak kapcsán mondta ezt, hogy Karácsony Gergely a Közbeszerzési Hatóság által a fővárosnak visszadobott Lánchíd-tender miatt - a vonatkozó kormányrendeletben 8 éves a referenciaidőszak, a főváros viszont 10 évet írt a tenderbe, ezt kellett Karácsonyéknak korrigálniuk - a Facebook oldalán “versenykorlátozó döntésről” posztolt, összeesküvés-elméletről, a Lánchíd lehetséges felújítói vonatkozásában. Ezen kívül a főpolgármester a kormányt azért ostorozta, mert még nem módosították úgy a kormányhatározatot, hogy csak a Lánchídra is odaadják a 6 milliárdot a fővárosnak (a Váralagút felújítása nélkül is). Az ATV Egyenes beszéd műsorában pedig arról beszélt, hogy nincs üldözési mániája, de úgy érzi, őt a kormány üldözi.

Gulyás Gergely a kormányinfón azt hangsúlyozta, hogy szocialista kormányok idején öt éves időszakot határoztak meg referenciaként a kivitelezők felé, ezt az Orbán-kormány hosszabbította meg nyolc évvel. Főpolgármester úr a korábban jellemző higgadtságát szerezze vissza és olvassa el a jogszabályokat, tanácsolta neki Gulyás Gergely, és kijelentette: Karácsony Gergely bocsánatkéréssel is tartozik a kormánypártok felé.

Bocsánatkérés?

Az ATV kérdésére, hogy melyik mondatáért/kijelentésért kell Karácsony Gergelynek bocsánatot kérnie a kormánypártoktól, Gulyás Gergely azt válaszolta: a kormányt azzal vádolta meg, hogy valamelyik üzleti körnek akar segíteni. Holott egy nyilvánvalóan jogszabálysértő kiírásról van szó, melyet a főváros írt ki - tette hozzá a Lánchíd-tenderről.

Visszadobták a tendert, mi lesz a Lánchíd felújításával?

 

Arra, hogy ő úgy érzi, hogy üldözi a kormány, és az lehet a cél, hogy bebizonyítsák, hogy nem képes a Lánchíd felújítására, Gulyás Gergely úgy reagált: “Abban tessenek nekem segítséget nyújtani, hogy ha a kormánytól teljesen független Közbeszerzési Hatóság a jogszabályban nyíltan, világosan és egyértelműen leírt 8 éven belüli teljesítést kéri számon egy ezzel ellentétes módon, jogellenesen a főváros által kiírt tender esetén, akkor nekünk mi közünk ehhez, és miért üldözné bárki a főpolgármester urat? Azért, mert azokat a hatályos jogszabályokat, melyek a főváros szándékainak a szempontjából még kedvezőbbek is, mint a “saját elvbarátaiknak” a kormányzása alatt voltak, kéri számon egy teljesen független hatóság ? Hol van ebben az üldöztetés?" - kérdezett vissza a miniszter, hozzátéve: vagy esetleg ez mégiscsak a jogállam, amit ők szoktak számonkérni rajtunk.

Módosítják-e a kormányrendeletet?

Arra, hogy módosítják-e a Karácsony Gergely által felhozott kormányhatározatot úgy, hogy a fővárosnak csak a Lánchíd felújítására biztosítja a kormány a 6 milliárdot, Gulyás Gergely azt válaszolta: ezt “filozófiailag nem látja üldöztetésnek”. Van egy kormányrendelet, amit Tarlós István főpolgármester hivatali időszaka alatt alkottak meg, pontosan ez van ma is hatályban. “Hol van az üldöztetés? Vagy Tarlós főpolgármester urat is üldöztük esetleg?” - fogalmazott. Arra, hogy a határozatban a Váralagút is szerepel, a miniszter azt mondta: ez volt a megállapodás a fővárossal. Nem látja ebben az üldöztetést. Az a kérdés, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek kedvezőbb szabályokat biztosít-e a kormány annál, mint amiket Tarlós Istvánnak biztosított - tette hozzá. Arra, hogy ezek szerint nem módosítják a kormánytendeletet, Gulyás Gergely úgy válaszolt: ezt nem mondta.

Szeretnének segíteni a fővárosiaknak, azért, hogy a Lánchidat minél előbb újitsák fel, hogy a fővárosiak minél előbb használhassák. Ezért a kormány kész segítséget nyújtani. “Ha ő ezt üldöztetésnek veszi, akkor beszélgessünk el az üldöztetéstől, mert ő egy olyan privilégiumot kér saját magának, amit Tarlós István főpolgármesternek ez a kormány nem biztosított” - mondta Karácsony Gergelyről.

A verseny keretei szélesebbek ma mint a szocialista kormányok idején

Arra, hogy Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszédben Mészáros Lőrinc cégeit emlegette a Lánchíd felújitással összefüggésben, de a főpolgármester ezt nem fejtette ki, Gulyás Gergely azt válaszolta: azért nem fejtette ki, mert a konkrét kérdésben nyilvánvalóan nem mond igazat.

“A saját inkompetenciáját, a saját csapatának az inkompetenciáját próbálja a kormányra hárítani vagy olyan gazdasági körökre, aminek az emlegetésétől azt reméli, hogy ez a saját inkompetenciája fölé egyfajta fügefalevelet biztosít” - jelentette ki.

Semmi köze a kettőnek egymáshoz, ők írták ki a Lánchíd felújítására a közbeszerzést, egy nyílt, európai uniós közbeszerzést írtak ki - mondta Gulyás Gergely. Ezen az Európai Unióban jelen kévő bármely cég indulhat, nemcsak a Magyarországon jelen lévő és sok mindent építő külföldi Strabag indulhat. A főpolgármester által támogatott politikai erők általában külföldi cégekkel szeretnek építkezni. Semmi akadálya nincs, hogy ezt tegyék, miután ők írták ki a Lánchíd felújítására a közbeszezési pályázatot - ismételte meg. “Aki a legjobb ajánlatot adja, az nyer. Az pedig, hogy a jogszabályokat be kell tartani, egy jogállamban egészen alapvető elvárás.

Ezek a jogszabályok Karácsony Gergely és a főváros számára kedvezőbbek, mert nemcsak egy 5 éves referenciaidőszakot biztosítanak - mint az ő szövetségesei, a szocialista kormányok idején voltak - hanem most 8 éves a referencia időszak, azt bizonyítja, hogy a verseny keretei szélesebbek ma, mint a szocialista kormányzás időszakában voltak - jelentette ki.

Alkalmas? Nagy hit kell hozzá...

Nagyon nagy hit kell ahhoz az eddigiek alapján, hogy az ember igennel válaszoljon, de gyarló emberként is bízunk abban, hogy kaphatunk nagy hitet - reagált arra, hogy a Karácsony Gergely által vezetett fővárost alkalmasnak tartja-e a Lánchíd felújítására.

Közvéleménykutatás

Nem szoktak közvéleménykutatásokat kommentálni, ezért kormányzati álláspontot a miniszter nem is mondott arról, hogy a Medián mérése szerint Karácsony Gergely nyerné most is a főpolgármester-választást, 35 százalékkal, négy százalékkal megelőzve egy Fidesz-KDNP-s jelöltet. Gulyás Gergely kifejezetten a személyes véleményeként annyit tett hozzá: a közvéleménykutatásnak elég érdekes formája, hogy egy konkrét személy egy nemlétező képzeletbeli személlyel, a Fidesz-KDNP jelöltjével versenyeztet. Az pedig végképp hízelgő ránk nézve, hogy e szerint a közvéleménykutatás szerint Budapesten 49 százalék a Fidesz támogatottsága - mondta végül.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink