Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-06 19:56:00

Gulyás: Vidnyánszky Attila tehetségéhez kétség nem férhet

Megkérdeztük Gulyás Gergelyt, hogy a színművészeti egyetem miért nem delegálhatott egyetlen tagot sem az SZFE-t fenntartó Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumba? Miért nem került be például Udvaros Dorottya, Pataki Ági vagy Röhrig Géza? A miniszter a kormányinfón azt mondta: vannak még kormányzati tervek a színművészetivel kapcsolatban, de nem árult el semmit.

Nem tudja, ki tett ilyen ígéretet, de a törvényben világos, hogy ki jogosult jelölni a kuratóriumba - ezt válaszolta a kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az ATV kérdésére, hogy miért nem került be a Színház és Filmművészeti Egyetemet szeptembertől fenntartó tulajdonosi alapítvány kuratóriumába egyetlen jelöltje sem a színművészeti egyetemnek.

“Akik a kuratórium tagjai lettek, biztosítékot jelentenek arra, hogy jó művészeti színvonalon egy piacképes, versenyképes, az eddigieknél sokkal korszerűbb oktatás valósulhasson meg a színművészeti egyetemen” - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Arra, hogy olyan országosan ismert nevek voltak a színművészeti egyetem listáján, mint például Udvaros Dorottya, Pataki Ági (aki a Fabulon-lány volt, de Balázs Béla-díjas producer) vagy az Oscar-díjas Saul fia főszereplője, Röhrig Géza, Gulyás Gergely azt mondta: Magyarországon a bőség zavarával küzdünk, sok jó színészünk van. Bármelyik jó színésszel szemben alappal vethető fel, hogy ő is lehetne akár a kuratórium tagja. De világos koncepció mentén hozta meg a döntést a jelölésre jogosult minisztérium - tette hozzá a Palkovics László vezette ITM-re utalva.

Arra válaszolva, hogy mi volt ez a koncepció, ami alapján kiválasztották a kurátorokat, Gulyás Gergely a kuratórium tagjának választott Rátóti Zoltán színész-rendezőt méltatta, mint mondta, az ő színészi életművét alappal senki nem kritizálhatja. “Aligha van nevesebb producer Lajos Tamásnál, az Örök tél című film női főszereplője Emmy-díjat kapott, de több díjat nyertek el a filmjei” - tette hozzá a másik kurátort dicsérve.

Gulyás Gergely szerint az SZFE kuratóriuma nem vádolható pártatlansággal

 

Vidnyánszky Attiláról, a kuratórium elnökéről pedig azt mondta, hogy a politikai viták kellően erősek a művészvilágban is ahhoz, hogy politikai minősítések is megjelenjenek, “de az ő tehetségéhez és a színművészet érdekében az elmúlt évizedekben határon innen és túl is kifejtett tevékenységéhez kétség nem férhet”.

A kuratórium tagja lett még Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója is.

“A kuratórium nem vádolható pártossággal”

Az RTL Klub kérdésére válaszolva az SZFE jövöjével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: abban a kormánnyal szemben álló művészek között is konszenzus közeli állapot van, hogy hogy a SZFE-n a változtatásokra szükség van. “A kuratórium nem vádolható sem pártossággal, sem azzal, hogy ne szakemberek, vagy vagy országosan elismert szakemberek, menedzserek lennének benne. Adjuk meg a lehetőséget a kuratóriumnak, hogy dolgozzon, egy év múlva vissza lehet arra térni, hogy ez jót tett a képzésnek vagy nem. A feltételek adottak, a kormány az eddiginél is több forrást tud biztosítani”.

Vannak tervek még arra vonatkozóan, hogy milyen “módosítási irányba lehet elindulni”. De az a struktura, ami kialakul, az állami beavatkozás lehetőségét kizárja - jelentette ki Gulyás Gergely, aki a tervekről, amíg a kormány nem dönt róla, nem akart beszámolni.

Az ATV kérdésére a kormányinfó végén arra, hogy a színművészeti egyetemmel kapcsolatban a kormányzati tervek között szerepel-e intézményösszevonás, erre utal-e az, hogy az tulajdonosi alapítvány nevében már nem szerepel az “egyetem” szó, Gulyás Gergely nem mondott semmi konkrétumot.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink