Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-06 12:34:00

Felmérés: ha most vasárnap újra főpolgármester-választás lenne, Karácsony győzne

A Medián a HVG megbízásából megkérdezett 1000 budapestit, a válaszokból az derült ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester előnye 4 százalékpont, 35:31 arányban vezet a Fidesz (ma még nem ismert) jelöltje előtt.

A felmérés szerint - amelynek eredményét a hvg360 ismerteti - a választani tudó biztos szavazók között az arány 50:45 – a megkérdezettek fennmaradó 5 százaléka sokféle „egyéb” választ adott, konkrét ellenzéki jelölteket neveztek meg, vagy függetlenekkel szimpatizálnak.

Az is kiderült, hogy a pártlistán állításuk szerint a kormánypártra szavazók 3 százaléka átszavazna Karácsonyra, 5 százalékuk pedig más jelöltet támogatna. Emellett akárcsak országosan, úgy a fővárosban is nagyon erős a generációs törésvonal: a 30 alattiak 75 százaléka szavazna a regnáló főpolgármesterre, a 30–39 év közöttiek 56, míg a 40 évesnél idősebbek körében mindössze 44 százalék ugyanez az arány.

A felmérés szerint a budapestiek elsöprő többsége (79 százaléka) azt érzékeli, hogy a kormány és a főváros vezetése között rossz vagy nagyon rossz a viszony. Bő egyharmaduk a kormányt, egyötödük a fővárost teszi ezért felelőssé, de a válaszadók 38 százaléka egyaránt hibáztatja mindkettőt. 

Ennél valamivel jobban megosztja a budapestieket a Lánchíd ügye, amelyről 75 százalékuknak van véleménye. Csak kevesebb mint egyharmaduk hibáztatja a felújítás késlekedéséért a jelenlegi városvezetést, a többiek fele-fele arányban a korábbi vezetést és a kormányt okolják (ami voltaképpen többé-kevésbé ugyanazt jelenti). Az, hogy a kormánypárti szavazók egy részének sem jó a lelkiismerete, abból látszik, hogy 13 százalékuk a saját politikusait hibáztatja.

A kormányzati pénzelvonásokról csak a budapestiek kétharmada (65 százalék) tud a felmérés szerint. Az utóbbiaknak viszont számottevő többsége jelentősnek és a főváros működésére veszélyesnek tartja az elvonásokat, ezt még a fideszesek körében is sokan így gondolják. A pártválasztásukban „bizonytalanok” közül nagyon sokan nem tudtak erre a kérdésre válaszolni, de akik igen, azoknak túlnyomó része az ellenzék álláspontját osztja.

A cikkből kiderül, hogy hasonlóan alakultak a válaszok akkor, amikor a kormányzati elvonások vélt indítékairól nyilatkoztak a megkérdezettek. Néhány százalékos relatív többséget kapott az a vélemény, hogy az Orbán-kormány ezzel mintegy bünteti az ellenzéki fővárost. 

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink