Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-05 13:35:00

Tényleg veszélyes a Balatonban fürdeni?

Az ATV Start vendége Somogyi Boglárka az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa volt, aki beszámolt az algahelyzetről, hogy mekkora a baj. Van-e egyáltalán.

“Szerencsére nem kell egyelőre semmitől sem tartunk” - mondta a szakértő, és hozzátette, hogy még nincs jelen akkora algatömeg, hogy az veszélyes legyen a fürdőzőkre nézve. Az sincs napirenden, hogy be kellene tiltani a fürdőzést egyes szakaszokon, de sok minden függ attól, hogy milyen lesz az elkövetkezendő hetek időjárása.

“Ha megnézzük, mik történtek a Balaton életében ilyen szempontból, akkor gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy a tó nagyon sokáig elkényeztetett minket a jó vízminőségével.”

Somogyi Boglárka kifejtette, hogy tavaly kezdtek elszaporodni az algák a Balaton nyugati részén, és azt próbálják megfejteni, hogy mi állhat ennek hátterében. Az biztos, hogy nem külső szennyezésről van szó. A kutató emlékeztette a nézőket, hogy az 1980-as, 1990-es években a sok tóba került foszfor váltotta ki az algásodást, és előfordulhat, hogy valamilyen fizikai vagy kémiai körülmények miatt szabadult ki a foszfor az üledékből.

Balaton: Az algásodás befolyásolhatja a strandolást

 

Hogy javítsanak az állapton, a kotrás megkezdődött: az üledék felső rétegét eltávolítják, megszüntetik a foszfor utánpótlást, és elejét veszik az algásodásnak, ez azonban nem rövid távú megoldás. A módszer nem fog változtatni az idei szezonon.

Hogy mekkora baj az alga a tó szempontjából, az is kérdés, és Somogyi elmondta, hogy ebben a mértékben nem az, kizárólág a fürdésnél okozhat gondot.

Most nincs mitől félnünk, pár nap meleg, szélcsendes idő változtathat ezen a nyugati medencében, Keszthely és Szigliget környékén lehet probléma.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink