Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-05 15:30:00

Szakértő: nyugdíjkiegészítésre lehet számítani novemberben

A minimálbéresek és a nyugdíjasok stagnáló jövedelemmel rendelkeznek, miközben az élelmiszerárak rohamos ütemben emelkednek. Felmerül, hogy csődöt mondott-e az inflációkövető nyugdíjszámítás - a kérdésről Farkas András nyugdíjszakértőt kérdeztük.

A nyugdíjak vásárlóértékét a törvény szerint úgy kell karbantartani, hogy minden évben emelni kell a mindenkori infláció értékével. Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Startban elmondta, hogy a költségvetési törvény határozza meg, mennyi lesz az infláció (jövőre 3 százalékra tervezik), és ha időközben változik, akkor novemberben egy korrekcióra kerülhet sor - ez az úgynevezett nyugdíjkiegészítés.

Farkas hangsúlyozta, hogy ilyenkor a nyugdíjas társadalom kölcsönad az államnak, hiszen az előrejelzett infláció mostanában kisebb, mint ami a tényleges, de drámai különbség azért nincsen.

Most novemberben szinte biztos a szakértő szerint, hogy lesz egy korrekció, mert csak 2,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, holott az infláció 3,5 százalék. A nyugdíjak emelkedése sokkal lassabb, mint a nemzetgazdasági átlagbér.

Ma egy nyugdíjas ugyanott tart, mint 2010-ben: a törvény szerinti vásárlóerejét megőrizte, viszont az aktív vásárlóerőt már nem sikerült. Az átlagbér az elmúlt időszakban minden évben 8-10 százalékkal nőtt, a nyugdíj viszont csak az infláció mértékével emelkedett - magyarázta a stúdióban Farkas.

Csődöt mondott az inflációkövető nyugdíjemelés?

 

A szakértő szerint mindenki annak drukkol, hogy a járvány ne betegítse meg a magyar gazdaságot, ne kelljen csökkenő átlabérekkel számolni. Viszont ekkor folytatódni fog az aktív keresők és nyugdíjasok között szakadék mélyülése.

Farkas elmondta, hogy 3600 milliárd az éves nyugdíjkassza, és ha ennek csak 1 százalékát szánják emelésre, az is már több százmilliárd plusz tételt jelentene a költségvetésben. Pozitívumként hangsúlyozta, hogy a nyugdíjas társadalom tagjai olyan szempontból biztonságban vannak, hogy mindenképp megkapják a pénzüket, sokan ugyanezt most a munkaerőpiacon nem mondhatják el.

Szerinte az inflációkövető nyugdíjszámítás még nem mondott csődöt, de nagyon nagy problémákat fog okozni a közeljövőben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink