Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-05 06:28:00

Megszólalt Tarlós: Nem túl meggyőző Karácsony összeesküvés-elmélete

Karácsonyéknak nem kellett volna februárig várni a korábbi Lánchíd-tender lezárásával, “ezt nyugodtan megtehették volna novemberben”. Ennek jogi akadálya nem volt. Akkor belefértek volna a nyolcéves referencia-ablakba - mondta az atv.hu-nak Tarlós István, aki a tíz hónapos késlekedés “nagy kockázatának” látja az építési engedély érvényességét.

"Ez az összeesküvés-elmélet azért nem túl meggyőző, mert a vonatkozó rendelet 2015-ben született. Alig hihető, hogy bárki arra gondolt volna akkor, hogy milyen jó lesz majd öt év múlva Karácsony ellen felhasználni" - így reagált a megkeresésünkre Tarlós István arra vonatkozóan, hogy miután a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd-tendert az abban meghatározott tízéves referencia-időszak miatt, Karácsony Gergely azt posztolta a Facebook-oldalán: a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást.

A főpolgármester szerint abból a két tényből, hogy a Közbeszerzési Hatóság szűkíti a verseny lehetőségét, a kormány pedig megfogalmazása szerint fél éve „szerencsétlenkedik” egy határozat kiadásával, az a következtetést vonható le: egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói, vagyis az, hogy melyik cég kapja majd a megbízást. „Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar építőipar jó nagy része az elmúlt években a kormánytól nem túl távoli emberek, köztük kötélbarátok és szotyipartnerek kezében összpontosul, ebből máris kijöhet egy jó kis összeesküvés-elmélet” - írta Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

Visszadobták a tendert, mi lesz a Lánchíd felújításával?

 

Tarlós István ennek kapcsán tegnap este az atv.hu-nak azt mondta, ő “mindenféle motívációk gyártásába nem menne bele”. Azt azonban látja, hogy megint “kilencévezés” megy a Lánchíd kapcsán. "Hogy ránk mi várt 2010-ben - a húsz év hagyatéka - arról csend van. Karácsonyék tíz hónap alatt többet mutogattak vissza, mint én kilenc év alatt" - jelentette ki a volt főpolgármester.

Kérdésünkre Tarlós István annak kapcsán, hogy decemberben lesz kilenc éve, hogy véget ért a Margit híd felújítása - melynél a Simicska-féle Közgép, a Strabag és az A-Híd voltak a kivitelezők - és a három cég a Lánchíd-felújítás előző, tavalyi közbeszerzésén még adott be ajánlatot, viszont a mostani kiírás már túl lesz a nyolcéves refencia-időszakon, azt válaszolta: erről nem tud semmit mondani. “Túl sok magyar cég nem hiszem, hogy meg tud oldani ilyen feladatot, de ez nem az én dolgom” - tette hozzá.

Mint mondta, Karácsonyéknak nem kellett volna februárig várni a korábbi Lánchíd-tender lezárásával, “ezt nyugodtan megtehették volna novemberben. Ennek csak elhatározásbeli oka lehetett, jogi akadálya nem volt. Akkor belefértek volna a nyolcéves referencia-ablakba”.

A Lánchíd-felújíjátás esetében Tarlós a tíz hónapos késlekedés “nagy kockázatának” látja az építési engedély érvényességét. Ugyanis ha annak a határidejéből kicsúsznak Karácsonyék, akkor új engedélyezési eljárásra lenne szükség, ami újabb több hónapos késedelmet eredményezne - mondta.

Karácsony Gergely tegnap este az ATV Egyenes beszédben "elfuserált kormányrendeletről" beszélt, amelyet szerinte sokféleképpen lehet értelmezni - ezzel a főpolgármester a szóban forgó 2015-ös rendeletre utalt, ami alapján a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a tendert. Karácsony Gergely azt mondta, a városvezetés azt szerette volna, hogy a lehető legnagyobb legyen a verseny, és a referenciák, amelyek igazolják, hogy egy adott cég már végzett hasonló munkát, tíz évre vonatkozzanak. A hatóság ugyanakkor nyolc évet kért, de Karácsony Gergely szerint mivel az elmúlt nyolc évben Magyarországon nem volt hídfelújítás, ezzel jelentősen szűkül azoknak a köre, akik potenciális pályázók lehetnek a Lánchíd felújítására.

A főváros úgy tervezi, hogy a Lánchíd-tenderen 2021 februárban lehet nyertest hirdetni és márciusban kezdődhet a felújítás. Harminc hónapra tervezik a munkálatokat, ebből 18 hónapig lenne lezárva a híd. Így 2023-ban lehet újra átadni majd a forgalomnak a Lánchidat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink