Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-05 13:45:00

Életveszélyesek a magyar egészségügy hiányosságai a Human Rights Watch szerint

Meglehetősen erős kritikát fogalmazott meg a Human Rigths Watch a magyar egészségüggyel kapcsolatban. Mint azt megállapították: a hiányosságok életeket veszélyeztetnek.

A szervezet jelentése szerint a kormány régóta elhanyagolja a közegészségügyi rendszert. A hiányosságokra rámutatva elmondták: több magyar kórházból hiányzik a szappan, a helyiségeket nem takarítják elég jól, rossz a dolgozók és a betegek higiéniai ellátmánya és kevés az egyágyas szoba – ami a járványhelyzet szempontjából azért is lehet különösen aggasztó, mivel így nincs elegendő hely a fertőzésgyanús esetek elkülönítésére.

A HRW szerint ugyan Magyarországot eddig nem sújtotta olyan erővel a koronavírus, mint más európai országokat, a vírus nem tűnt el, ezért sürgős reformokra van szükség továbbra is, annak érdekében, hogy később se súlyosbodjon a helyzet.

Az említett hiányosságokon felül ráadásul – mint arról az orvosok és egészségügyi szakértők beszámoltak – a magyar egészségügy koronavírus szűrési kapacitása korlátozott, és maga szűrése is nehézkes, ráadásul a fertőzésgyanús és megerősítetten fertőzött koronavírusos betegeket valóban nem mindig tudták megfelelően elkülöníteni – derül ki a jelentésből.

“Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek” – fogalmazott Tom Porteous, a Human Rights Watch programigazgató-helyettese.

A jegybank saját jelentése szerint is rosszul teljesít a magyar egészségügy

 

atv.hu/HVG

Ajánlom

További belföldi híreink