Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-04 11:27:00

Nem engednek az SZFE hallgatói, újabb megmozdulásra készülnek

Felállt a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriuma, melynek elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lesz. Az egyetemi hallgatói önkormányzata nem fogadja el a felálló új vezetést, a politika pedig minden oldalról igyekszik beleszólni a kérdésbe.

Tóth Balázs HÖK alelnök az ATV Start műsorában elmondta, hogy magával az alapítványi modellel semmi bajuk nem lenne. Tóth szerint az alapítványi modell önmagában pozitív és biztató dolog, a sürgetett tempóval van inkább gondjuk. A személyekkel szemben pedig azért van kifogásuk, mert a SZFE megnevezett személyeket- erre egyébként a minisztérium kérte fel- , majd ezek közül senkit nem fogadtak el kuratóriumi tagként. A megnevezett neves művészek között szerepelt Droppa Judit, Ötvös Péter, Novák Eszter, Röhrig Géza, Simó György és Udvaros Dorottya is. Olyan személyeket javasoltak, akikben megbíznak. Az alapítványi forma úgy határoz, hogy legalább egy személyt az intézményi szervezet javasolhat a kuratóriumba.

Annak kapcsán, hogy Vidnyánszky Attilát elfogadják-e kuratóriumi elnökként, azt mondta, hogy személyesen nem ismeri, viszont a sajtóban történt, nyilvános megszólalásai alapján semmiképpen nem biztató a személye. Arra gondolt, hogy több helyen is nyíltan bírálta és támadta a Színművészeti Egyetemet, Tóth Balázs szerint alaptalan indokokkal és okokkal.

Fellázadt az új kuratórium ellen az SZFE HÖK

 

Szeretnének minden politikai vitától elhatárolódni, nem kívánják a kérdést politikai síkra terelni. Márai Sándor “Olyan világ jön…” című versét idézve pedig arra válaszolt, hogy szerintük mi fog ezután történni:

“Olyan világ jön,
amikor mindenki gyanús, aki szép.
És aki tehetséges.
És akinek jelleme van…
A szépség inzultus lesz.
A tehetség provokáció.
És a jellem merénylet!…
Mert most ők jönnek…
A rútak.
A tehetségtelenek.
A jellemtelenek.
És leöntik vitriollal a szépet.
Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget.
Szíven döfik azt, akinek jelleme van.”

Ezzel a félelmeiket akarják megfogalmazni, viszont semmit nem akarnak kőbe vésni.
Tóth elmondta, hogy az első figyelmeztetés a részükről a parlamenti szavazás előtti tüntetés volt, most következik majd a második figyelmeztetés. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy transzparenciára és tájékoztatásra törekszenek, a hallgatói öt pont az, amihez tartják magukat. Ezek között szerepel, hogy Upor Lászlót nevezzék ki rektorna valamint az is, hogy az alapítványba pedig 5-ből 3 tagot az egyetem delegálhasson.

Bekeményítenek az SZFE hallgatói: küzdenének a jelenlegi kuratórium felállása ellen

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink