Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-04 15:23:00

Megszólalt az SZFE: "Az összes kurátor közel állni látszik egy egyértelmű politikai centrumhoz"

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori tanácsadója az ATV Híradójának azt mondta, az egyetem által javasolt személyek közül senki nem került be az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjai közé, de nem kaptak magyarázatot arra, hogy ennek mi az oka.

Megszólalt az SZFE: "Az összes kurátor közel állni látszik egy egyértelmű politikai centrumhoz"
Fotó: MTI

"Feszült, várakozásteljes, dühös, szomorú" - Németh Gábor így jellemezte az egyetemen uralkodó hangulatot. A rektori tanácsadó szerint ez a hangulat akkor alakult ki, amikor megválasztották a kuratórium tagjait és annak elnökét, Vidnyánszky Attilát. Németh azt mondta, nem tudják, mi az oka annak, hogy az általuk javasolt személyek közül senki nem került be a kuratóriumba, erre nem kaptak választ, így nem tudják, mi lehetett a probléma a jelöltjeikkel.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a kuratórium tagjai Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező. Mellettük két olajipari szakember is helyet kapott a testületben: Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

Németh Híradónknak azt mondta: az összes kurátor "közel állni látszik egy nagyon egyértelmű politikai centrumhoz". Azt is hozzátette, hogy az egyetemet korábban bíráló Vidnyánszky Attila nem sűrűn járt az intézmény falai között - Németh még nem látta őt az egyetemen, de hozzátette: ez jelentheti azt is, hogy "minden olyan napon amikor ő épp nem volt bent, Vidnyánszky ott volt". Úgy tudja, Vidnyánszky nem látogatja a vizsgaelőadásokat, és bár tavaly egyszer felkérték egy kurzusra, az "kudarcos volt" Németh szerint, mert Vidnyánszky "nem nagyon ért rá" annak megtartására.

A rektori tanácsadó arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenntartó alapítvány nevéből kikerült az egyetem szó. A neve: Színház és Filmművészetért Alapítvány. Németh szerint ennek egyetlen értelme lehet: hogy az egyetemen kívül más intézmények, vagy akár még nem létező intézmények is ennek a hatáskörébe tartozzanak.

"Pletykaszinten lehetett arról többször is hallani, hogy esetleg a filmintézet is, tehát a Káel Csaba vezette filmintézet is talán ennek a hatáskörébe kerül, de hát ezek pletykák, szóbeszédek, itt minden szóban zajlik nagyon ritkán zajlik valami írásban" - fogalmazott Németh.

Híradónk ismét írt az innovációs és technológiai miniszternek, a kérdés napok óta ugyanaz: miért nem választottak be senkit sem az egyetem által javasolt személyek közül a kuratóriumba, valamint, hogy miért gondolják azt, hogy akiket kuratóriumi tagnak választottak, ők a legalkalmasabbak a feladatra. Amint Híradónk választ kap az ITM-től, frissítjük cikkünket.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink