Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-04 14:36:00

Karácsony Gergely megszólalt a visszadobott Lánchíd-tenderről

„A politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely azzal kapcsolatban, hogy visszadobták a Lánchíd-tendert.

A felújításról szóló közbeszerzést a BKK igazgatósága alapos mérnöki, jogi előkészítés után fogadta el – kezdi Facebook-bejegyzésében a főpolgármester. Hozzáteszi: egy közbeszerzés – a hatályos szabályok szerint – akkor jelenhet meg, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság jóváhagyja.

„A kormányzati hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak lecsökkentését 8 évre (96 hónapra), aminek Karácsony szerint azért van jelentősége, mert az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás tehát alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét”  – magyarázza a főpolgármester.

Bejegyzésében hangsúlyozta: ezzel nem értenek egyet, az eredeti kiírást jogilag megalapozottnak tartják, de a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgőssége miatt kénytelenek beépíteni a a kormányzati hatóság előírását a kiírásba.

A főpolgármester megjegyezte: a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást, azzal azonban ők sem számoltak, hogy „a kormány fél év alatt is képtelen az ígéretének betartására”.

„Hiszen a kormány februárban(!) megígérte ugyan, de még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról. Eddig nehezen érthető volt, hogy a jogszabályalkotásban oly kreatív kormány, amely 9 év tétlenkedése ellenére egész kis kampányt volt képes építeni a Lánchíd ügyére, miért képtelen meghozni egy nem túl bonyolult kormányhatározatot?” – emlékeztet bejegyzésében Karácsony.

A magyarázatról a főpolgármester úgy vélekedett, talán éppen a Közbeszerzési Hatóság versenykorlátozó döntése adja.

Szerinte lehetnek ugyanis, akik ebből a két tényből, hogy tudniillik a közbeszerzési hatóság szűkíti a verseny lehetőségét, a kormány pedig fél éve „szerencsétlenkedik” egy határozat kiadásával, azt a következtetést vonják le, hogy egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói, vagyis hogy melyik cég kapja a megbízást. „Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar építőipar jó nagy része az elmúlt években a kormánytól nem túl távoli emberek, köztük kötélbarátok és szotyipartnerek kezében összpontosul, ebből máris kijöhet egy jó kis összeesküvés-elmélet”

 – vélekedik Karácsony.

A főpolgármester leszögezi: nem hisz – vagy inkább nem akar hinni – az összeesküvés-elméletekben, ő abban hisz, hogy a Lánchíd nemzeti kincs, felújítása nemzeti érdek, és ennek jegyében teszik a dolgunkat.

„Sok különbség van az előző és a mostani városvezetés között, az például, hogy ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk” – zárja bejegyzését Karácsony.

A Lánchíd mellett a Váralagút és a 2-es villamos alagútja is sürgős felújításra szorul

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink