Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-04 20:15:00

Karácsony: Abból, hogy nincs üldözési mániám, még nem következik az, hogy nem üldöznek

A főpolgármester szerint az, hogy a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd-tendert, csak néhány nap csúszást jelent a felújítás megkezdésénél. Karácsony Gergely szerint ugyanakkor a döntés mögött akár állhat olyan szándék is a kormányzat részéről, hogy megmutassák: a városvezetés még egy felújítást sem tud végigvinni.

Karácsony az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a jogi vitában nem értenek egyet a Közbeszerzési Hatósággal, de most a cél az, hogy el lehessen kezdeni a felújítást, ezért a BKK már módosította is a kiírást.

A főpolgármester szerint van "egy elfuserált kormányrendelet", amelyet sokféleképpen lehet értelmezni - a városvezetés azt szerette volna, hogy a lehető legnagyobb legyen a verseny, és a referenciák, amelyek igazolják, hogy egy adott cég már végzett hasonló munkát, 10 évre vonatkozzanak. A hatóság ugyanakkor 8 évet kért, viszont Karácsony szerint mivel az elmúlt 8 évben Magyarországon nem volt hídfelújítás, ezzel jelentősen szűkül annak a köre, akik potenciális pályázók lehetnek.

Arra a kérdésre, miszerint a kormányzatnak lehet-e az a célja, hogy bebizonyítsa, a városvezetés még egy felújítást sem tud végigvinni, Karácsony azt mondta: próbál "mentes lenni az előítéletektől és az üldözési mániától", de úgy érzi, elmondhatja magáról azt, hogy üldözik.

"Abból, hogy nincs üldözési mániám, még nem következik az, hogy nem üldöznek" - fogalmazott, hozzátéve: fel lehet fedezni az említett szándékokat emögött a Lánchíddal kapcsolatos döntés mögött is. Hozzátette: még a kormányrendelet sem született meg a kormányzat által megígért összegről. "Ez a pénz vajon csak akkor van, ha olyan cég nyer, akinek szívesen adnák?" - tette fel a kérdést a főpolgármester a kormányzatra és a hozzá közel álló vállalatokra célozva.

Nem csitul a vita a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban

A főpolgármester reagált arra is, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala ellenőrzést tartott a Pesti úti idősotthonban. Az ellenőrzésen megállapították, hogy a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápolói-gondozói létszám "súlyosan hiányos", az elvárt 109 helyett csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezres létszámú intézményben.

Karácsony azt mondta, egy 9 pontból álló intézkedési tervet alkottak, így például jelenleg felvételi stop van, tehát a hosszú várólisták ellenére sem vehetnek fel az intézmények időseket. A kormányhivatal a kevés ápolót aggályosnak látja, de Karácsony szerint fontos megemlíteni, hogy csak azokat számolják ápolónak, akiknek ez szerepel a munkaköri leírásában, azokat nem, akik más ápolási munkát végeznek, például gyógytornát tartanak a bentlakóknak. A főpolgármester szerint ugyanakkor korábban - egy évvel ezelőtt is - még őket is az ápolók közé sorolták.

A főpolgármester szerint most még kevésbé van munkaerőprobléma, mint mondjuk tavaly, hiszen azóta béremelést hajtottak végre, és egyszeri juttatást is kaptak a dolgozók. Szerinte országosan súlyos problémák vannak a szociális és egészségügyi ellátórendszerben, és bár örül annak, ha beszélünk ezekről, azt szeretné, ha ezek "fair beszélgetések" lennének.

A kormányhivatal szerint 90 napon belül fel kell tölteni az ápolói létszámot - Karácsony azt mondta, ez meg fog történni.

A második hullám

Arról is beszélt, hogy a koronavírus második hullámára felkészült a főváros: van elég védőfelszerelés, és a cégeknél is megvannak a forgatókönyvek arra az esetre, ha újra megugrana a fertőzöttek száma. Szerinte ugyanakkor a második hullám Budapesten már nem lesz olyan erőtpróbáló, mint az első volt.

Hozzátette: nagyon nagy felelőssége van az egyéneknek is. Maszkviselés terén például Karácsony azt látja, hogy lazul a fegyelem, ezért arra kér mindenkit, hogy amit meg tud tenni a védekezés terén, azt továbbra is tegye meg.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink