Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-04 21:04:00

Internetjogász a Facebook-szabályozásról: Lehet létjogosultsága a nemzeti hatáskörnek

A Facebook szabályozásában több jogot kellene adni a nemzeti hatóságoknak - így vélekedik Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos. A DK cenzúrától tart, és felszólította a kormányt: tartsa távol magát a legnagyobb közösségi oldaltól. Az ellenzék az egységes, uniós szabályozásban hisz.

DK: A kormány "tartsa távol magát" a Facebooktól!

 

Több ezer magyar felhasználót ért váratlanul 2019 nyarán, hogy a Facebook indoklás nélkül törölte vagy felfüggesztette fiókjukat. A cég szerint az érintettek a közösségi irányelvvel szembemenő tartalmakat osztottak meg. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke most külön törvényt szabna a Facebookra, ami nemzeti hatáskört növelné.

„Például, ha a Facebook törölni kíván egy profilt, indoklással együtt küldjön erről értesítést, és adja meg a lehetőséget, hogy Magyarországon lehessen megvitatni, hogy a törölni kívánt tartalom valóban sérti-e a véleménynyilvánítás szabadságát vagy sem” – magyarázta Péterfalvi Antal az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A DK ezzel szemben az uniós szabályozásban hisz, a párt pedig fel is szólította a kormányt, hogy tartsa távol magát a Facebooktól. Rónai Sándor úgy fogalmazott, szerintük a kormány azt szeretné, „ha a tévéik, rádióik, újságaik és óriásplakátjaik mellett a Facebook is az ő játszóterük lenne, és az ellenzéki véleményeket és profilokat pedig egy gombnyomásra el lehetne tüntetni”.

A DK mellett egyébként a Jobbik is felemelte hangját. Az adatvédelmi biztos javaslata után a párt petíciót indított az esetleges magyarországi korlátozás ellen.

A DK-hoz hasonlóan ugyancsak az egységes, európai jogi környezetben hisz a híradónk által megkérdezett internetjogász, Baracsi Katalin is,

szerinte azonban, ha az ellenőrzés valóban jogszerűen és a magyar jogszabályi környezethez illeszkedve történik, abban az esetben a nemzeti hatáskörnek is lehet létjogosultsága. 

„De az, hogy joggal való visszaélés, vagy valamilyen személyes kontroll kiépítése történjen, az biztos, hogy nem jó” – hangsúlyozta.

Vasali Zoltán, az IDEA Intézet elemzője szerint ugyanakkor – bár az utóbbi időben a magyar kormány többször kritizálta a Facebookot – kizárható, hogy a cég az ellenzéknek kedvezne. Híradónknak arról beszélt, a politikai aktivitás döntő szerepet játszik abban, hogy a Facebook kiket szabályoz le, vagy kiket függeszt fel gyakrabban, és a politikailag korrekt beszédmód elleni támadások a korábbi években leginkább a jobboldalt érintették.

A Facebook egyébként már Donald Trump 2016-óta győzelme óta folyamatosan nyomás alatt áll: a közösségi oldal ekkor került az ott terjesztett álhírek miatt a figyelem középpontjába. A Facebook-alapító Marc Zuckerberg szerint a közösségi oldalon tudatosan terjesztett álhírek szerepet játszhattak az amerikai elnökválasztás kimenetelében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink