Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-03 20:32:00

Csáki Judit: ha Vidnyánszky nem akarna az SZFE-nél változtatni, nem ment volna oda

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Csáki Judit színházkritikus és a hallgatói önkormányzatból Fodor Orsolya beszélték ki a Színmű lehetséges átalakítási tervét, és hogy a diákok miért nem fogadják el a kuratóriumot.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata nem fogadja el a megválasztott kuratóriumot, miután kiderült, hogy Vidnyánszky Attilát választották meg elnöknek.

Fodor Orsolya elmondta, hogy bár nem érte őket váratlanul, hogy a követeléseik egyik pontját sem vette figyelembe a kormány, azért meglepődtek. “Az ember mindig reménykedik” - hangsúlyozta a HÖK tagja.

Pedig többek között azt szerették volna, ha a kuratórium legalább három tagját a szakmai szenátus delegálná, és csak kettőt jelölne ki a minisztérium. Fodor szerint ez egy térfoglalás, és attól tartanak az egyetemen, hogy mindenbe bele akar nyúlni az új vezetés.

Bekeményítenek az SZFE hallgatói: küzdenének a jelenlegi kuratórium felállása ellen

 

Csáki Judit egyszer már átélt valami hasonlót a Kaposvári Egyetem színházi intézeténél: akkor is Vidnyánszky jelent meg, majd nagyjából egy évig együtt dolgoztak a volt tanszékvezető Csákival, végül több kollégájával együtt elküldték az állásából. A színikritikus úgy látja, a hallgatóknak igaza van: volt öt pontjuk, ebből pedig semmi sem teljesült. Csáki szerint, ha a kormányzat nem akar változtatni, akkor kész lett volna az egyezkedésre, vagy ha Vidnyánszky Attilának nem lennének a Kaposvári Egyetemhez hasonló tervei, nem ment volna az SZFE közelébe.

A hallgatók ragaszkodnak az öt ponthoz és nem fogadják el a kuratóriumot, de a következő terveiket egyelőre nem fejtik ki.

Végül a Skype-on bejelentkező Csáki még hozzátette, hogy ha annak idején egyszerre felálltak volna az első vállalhatlannak ítélt gesztusnál, többet értek volna el. Hegedűs D. Géza egyetemi tanárnak, színésznek üzent, hogy szerinte addig maradhat ott, amíg azt Vidnyánszky jónak látja, és azon a véleményen van, hogy ez minél jobban elhúzódik, annál rosszabb.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink