Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-03 20:44:00

Abból baj is lehet, ha hivatásos rendőrök mennek el iskolaőrnek

Akár fegyveres biztonsági őrök és hivatásos rendőrök is lehetnek iskolaőrök. A Független Rendőr Szakszervezet aggályosnak tartja, hogy már az aktív állomány körében is zajlik a toborzás, igaz, egyelőre önkéntes alapon.

Akár hivatásos rendőrök is lehetnek iskolaőrök

 

Bár az iskolák körül még alig van mozgás, a jövendő iskolaőrök számára elindult a képzés. Azt már tudni lehet, hogy külön formaruhát kapnak majd, jelvénnyel. Az iskolában, konfliktus esetén arányos testi kényszert alkalmazhatnak, de nem üthetnek és nem rúghatnak. Önvédelmi fogásokat viszont használhatnak, és bilincs valamint gázspray is lehet náluk. Rendőrbotot csak a támadó kéz vagy láb ellen vethetnek be.

A Független Rendőr Szakszervezet attól tart, hogy hivatásosakat is beosztanak iskolaőrnek. Úgy tudják, hogy az aktív állomány felmérése már elkezdődött.

Mint azt Dávid Tibor, főtitkár-helyettes az ATV Híradónak elmondta, jelenleg valóban még csak önkéntes alapon folyik a toborzás, de amennyiben nem jelentkeznek elegen, akkor lehet, hogy utasításból a hivatásos állományúaknak is el kell vállalniuk a feladatot.

Dávid Tibor arra is emlékeztetett, hogy a rendőrök jogviszonyáról szóló korábbi törvénybe az iskolaőrök is bekerültek. A jogszabály kimondja, hogy a rendőröket évente négy hónapra a beleegyezésük nélkül is átvezényelhetik másik egységhez. A feladataikat így az ottmaradóknak kell átvenniük.

Pedig a Jobbik szerint már most is hiányoznak rendőrök az utcákról. Ander Balázs, Jobbik-alelnök szerint, ha ezeket a rendőrök elvezénylik, azzal olyan, már meglévő problémák válnak majd még súlyosabbá, melyek joggal borzolják a társadalom kedélyeit – fogalmazott.

A szocialisták továbbra sem értenek egyet az iskolaőri intézménnyel.

„Egyetlen túlkapás, egyetlen egy rossz lépés bizony tragédiához is vezethet” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, MSZP-s országgyűlési képviselő híradónknak. Szerinte sokkal inkább a megelőző jelzőrendszereket, a szociális és az orvosi rendszereket, a családsegítőket, és az iskolákat kellene megerősíteni. A rendőröknek, még hogyha gyermekekkel foglalkoznak is, mindig az utolsó láncszemnek kellene lennie – tette hozzá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja, hogy hivatásos rendőr legyen iskolaőr. Ez azonban szerintük csak jogviszonyváltással valósulhat meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink