Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-02 14:15:00

Elképesztő csalások: a bizalmukba férkőztek, most milliókkal tartoznak a csalók

„A jó barátság alapja a pontos elszámolás.” Ezt a mondást biztosan sokan ismerik Önök közül, na de alkalmazzák is? Képzeljék el a szituációt, hogy a legjobb barátjuk vagy az egyik rokonuk pillanatnyilag nehéz anyagi helyzetbe kerül és kölcsön kér Önöktől. Mit tesznek? Segítenek neki, vagy nem? A Heti Napló riportja.

Nehéz kérdés, ugye? Bármit is választanak, mindkettő kellemetlen helyzetet teremt, ha úgy döntenek, hogy nem, akkor garantált a harag. De, ha segítő kezet nyújtanak, akkor is nagy esély van rá.

Egy amerikai felmérés szerint a kölcsönkérő családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek általában csak a fele fizeti vissza a pénzt az utolsó fillérig, nagyjából egyharmaduk csak részben, míg 15 százalékuk egyáltalán nem.

Azt, hogy a pénz és a barátság két külön dolog, ma már a Tarnamérán élő Előházi házaspár is pontosan tudja. Katika néniék egy kollégájuknak és annak családjának adtak kölcsön, kezdetben csak pár ezer forintról volt szó, amit vissza is kaptak, ezután jöttek a nagyobb összegek: 500 ezer forint jogosítványra, 1 millió házfelújításra, majd sírva kértek kölcsön lányuk szívműtétjére.

Barátnak hitték őket, így semmilyen papírt nem írtak. A többszázezres kéréseket végül egy több milliós tétellel fejelte meg a nő és a férje. Csak erről született hivatalos dokumentum.

“Jöttek hozzánk, hogy csak annyi kellene, hogy sikerülne az Erste Banknál fölvenni 2 millió 7-et, tehát amennyiért megvették, csak kezesnek kellene” – Katika néni és Béla bácsi megsajnálták a tanyán élő családot, akiknek ezúttal lakásvásárlásra kellett a pénz. Az idős házaspárhoz hozzánőtt a család két gyereke is, akiket unokájukként szerettek és jobb sorsot akartak nekik, így belementek a dologba, jelzálogot tetettek a saját házukra, hogy a család hitelhez jusson. Ez lett a vesztük.

“Mi kaptuk a felszólításokat, majd fizetik, majd fizetik. Fizették, 4 évet, 5 évet, utána nem, szóltunk telefonon hogy fizessenek, mi nem bírunk. Állandóan hívott a bank, hogy fizessünk, mert ha nem, akkor az ingatlant szó szerint el fogják árverezni. Utána kezdtük mi fizetni a 35 ezer forintot havonta” – avatott be a részletekbe. Ennek már 5 éve. A tőlük pár háznyira lakó család azóta nem hogy nem fizet, ma már nem is köszön nekik az utcán, ha pedig Katika néni felkeresi őket, csak hitegetik őket, hogy előbb-utóbb megadják a tartozást.

“Egy jó megoldás”

Czopyk Erzsébet egy fővárosi fordító irodának a vezetője. Az ő kálváriája két évvel ezelőtt kezdődött, amikor könyvelője kért tőle pénzt.

“Érdeklődni kezdett, hogy egy ilyen sikeres üzleti év után én mit csináltam az osztalékkal és akkor azt mondta, hogy adódott egy rendkívül kiváló lehetőség és én panaszkodtam, hogy a bank milyen kevés kamatot ad, gyakorlatilag több millió forint után 5-600 forint a kamat, akkor azt mondta, hogy ő tud egy jó megoldást, neki van egy üzleti ötlete” – mesélte a Heti Naplónak Czopyk Erzsébet.

A nő igent mondott az üzletre, összesen 7,5 millió forintot utalt át beosztottjának, ám a pénzét két hónap múlva hiába várta. Csupán egy hamisított banki átutalási bizonylatot kapott. És csak úgy, mint a nyugdíjas házaspár, sok-sok ígéretet.

Erzsébet először magánnyomozóhoz fordult, aminek köszönhetően a hölgy 24 órán bleül meglett. Akkor esküdött, hogy a pénz visszakapják, csak egy kis időt kért még.

Erzsébet hiába tudja egy hivatalos közjegyzői okirattal bizonyítani, hogy kölcsönadott. A tolmács a 79. károsult, vagyis a 79. ember, akinek tartozik a magát barátjának kiadó nő. Míg az, hogy valaki nem fizeti ki a kölcsönt, az szerződésszegésnek minősül, ha viszont úgy kér pénzt, hogy nem akarja visszafizetni a tartozást, vagy tudja, hogy nem fogja tudni visszafizetni, akkor az már bűncselekmény. Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás, Erzsébet azonban nem túl derűlátó.

Eddig nagyjából 350 ezer forintot költött arra, hogy visszakapja a saját pénzét, nem csak a magánnyomozó és a közjegyző, hanem a végrehajtó költségeit is neki kellett állnia.

Sokan szóban állapodnak meg

Egy megszorult rokon, egy évtizedes barát vagy kolléga. Kézenfekvőnek tűnik, hogy segítünk azoknak, akiket szeretünk és közel állnak hozzánk. Hogy hányan vannak, akik milliós baráti kölcsönökkel küzdenek, arról nincsenek adatok. Legfeljebb annak van nyoma, ha az ügy már bírósági szakaszba kerül. A legtöbbször ilyenkor fordulnak csak ügyvédhez a felek.

Tóth Balázs ügyvéd rengeteg megromlott családi vagy baráti kapcsolattal találkozott már. Sokan egyszerűen szóban állapodnak meg milliós tételekről, mert kellemetlennek érzik, hogy írásba foglalják a kölcsönt. Az ügyvéd szerint a kölcsönszerződés a minimum, anélkül nehéz bizonyítani a pénzátadást.

Csak akkor érdemes bíróságra vinni a dolgot, ha van valamilyen írásos bizonyíték, enélkül viszont esélye sincs a jóhiszemű hitelezőnek, hogy visszakapja a pénzt. A per ráadásul évekig húzódhat. A legsimább eset, ha közjegyzői okiratba foglalják a tartozást, így ugyanis nem kell bíróságra menni.

A jogászok azt javasolják, bárki is fordul hozzánk pénzért, mindenképpen érdemes a kölcsön előtt meggyőződni arról, hogy van-e valamilyen vagyontárgy a kölcsönt kérő nevén. Csak akkor érdemes segíteni, ha a tartozással azonos értékű ingatlant, autót vagy bármi mást belefoglalunk a közjegyzői okiratba, mint garancia a legrosszabb esetre, ha az adós nem fizetne.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink