Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-08-02 08:39:00

40 év után otthagyja a Színművészetit a Kossuth-díjas rendező

Zsámbéki Gábor úgy döntött, 41 év után távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, ahol 1979 tanította a színészosztályokat. Az egyetem Facebook-posztban reagált Vidnyánszky Attila kinevezésére.

Mint ismert, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium még azt is közölte, hogy kik lesznek a tagok: Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója; Lajos Tamás operatőr-producer; Rátóti Zoltán színész-rendező; és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. A kinevezések hátterében az áll, hogy alapítványi fenntartásba kerül többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem is.

Zsámbéki Gábor felmondott

„Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott” – olvasható a  Kossuth-díjas rendező és színházigazgató nyilatkozatából. Döntésének hátterében az állhat, hogy pénteken derült ki, Vidnyánszky Attila lett az SZFE kuratóriumának elnöke.

Döntéséről további nyilatkozatot nem kívánt adni. Egy videóra ugyanakkor felhívta a figyelmet, amely szerinte világossá teszi, hogy gondolkodik a kialakult helyzetről és az ezt megelőző eljárás módjáról. A növendékei által előadott darab Thuküdidész A peloponnészoszi háborújából a Méloszi dialógus.

SZFE: erőszakos térfoglalásról van szó

Facebook-on reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem a kuratóriumi kinevezésekre. Mint írják a sajtóból ismerték meg a névsort, amely világossá tette az intézmény számára, hogy sem a kurátorok személyére tett javaslataikat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerüket nem vették figyelembe. Hozzáteszik, „szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.”

Kijelentik, hogy a kuratórium nem  ismeri az SZFE valós működését, ráadásul „Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét” - hangsúlyozzák.

Az intézmény éppen ezért úgy látja, „a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása.”


atv.hu / 24.hu / papageno.hu

Ajánlom

További belföldi híreink