Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-31 14:43:00

Nyilvános vitát rendeztek az Index körül történtekről

Az Index szerkesztőségének távozása is témája volt a Transzparens Újságírásért Alapítvány által szervezett vitának, ahol Békés Márton történészt, a Terror Háza kutatási izgagatóját, egyben a Kommentár főszerkesztőjét és Pető Pétert, a 24.hu főszerkesztőjét ültették egy asztalhoz.

Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója hangsúlyozta, hogy bár az összes hetilap az Index megszűnésével kapcsolatos címlappal jelent meg, maga a portál továbbra is működik. Szerinte jó lenne azt elkerülni, hogy a “veszélyben a sajtószabadság” és a “egyszerű üzleti ügy” narratívák uralják el a közvéleményt. Békés úgy látja, hogy nyilván nem pusztán üzleti ügyről van szó, és nem sajtószabadsággal összefüggő, hanem politikai kérdésről. Az, hogy ez ki által kreált, és ki fog a végén nyerni, nyer-e egyáltalán valaki, azt nagyon nehéz megmondani - válaszolta Békés.

A történész szerint az Index a nyilvánosság egy nagyon fontos szelete, hatalmas hatása van az átalakulásának, az Index-ügy szerinte nem csak egy “belvárosi nyekergés”.

A belső céghálók alakulása kapcsán megjegyezte, hogy két oligarcha versenyzett egymással, Spéder Zoltán és Simicska Lajos, utána pedig ez az egész átkerült a Bodolai László irányítása alá tartozó alapítványba. Békés szerint amennyiben az Indamédia be akarta volna dönteni az Indexet, megtehette volna, de nem ez történt. “Ez a kavarás, ami elkezdődött ezzel a nagyon gyermeteg barométerrel, folytatódott a felmondások sorozatával és mostani zavaros időszakkal, az az Index bevételeinek egészen egyszerűen nem tesz jót” - mondta Békés.

A történetnek szerinte az a politikai csúcspont a vége, hogy a szerkesztőség, amikor a főszerkesztőt kirúgták, felmondott. Békés ezzel szemben úgy látja, hogy harcolni kellett volna a szerkesztőségért, vagy az olyan egyszerű állampolgároknak, mint ebben a kérdésben ő, elmagyarázni, hogy mi volt az a befolyásolási szándék, ami állítólag érte az Indexet. “Egy tulajdonos ugyanis saját tulajdonának vezetőjét mi a fenéért ne válthatná le?”- tette fel a kérdést a végén.

Békés szerint közelebb áll az igazsághoz az, hogy a saját hatásuk alá került dolgozók felmondtak. Az, hogy emberek munkahelye megszűnik, nagyon sajnálatos, de harcolni kellett volna. A helyzetet zavarosnak tartja még mindig, és sem a Fidesz érdekét, sem Orbán Viktor örömét nem látja benne. Elég sok sajtó átalakulás zajlott az elmúlt 10 évben, egyik se így történt, mint ez.

Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője egészen máshogy látja a helyzetet. Szerinte a “nemzeti véletlenek rendszerében” általában úgy alakul, hogy a piacvezetőnél támadnak gazdasági problémák, és akkor érkeznek külső tanácsadók, hogy valahogy átalakítsák ezeket a működő, és vezető pozíciót kiharcoló termékeket. Szerinte a tanácsadók olyan javaslatokat tettek, amelyek a szerkesztőség dezintegrációját mozdították elő, abban viszont igazat adott Békésnek, hogy nem lehet A meg B pozícióból nézni, hiszen egy évtizedes történetről van szó. Ez egy hosszú, mentálisan megterhelő folyamat volt- mondta Pető.

Hangsúlyozta, hogy a függetlenség nem azt jelenti, hogy nincsenek normái, értékei egy szerkesztőségnek, ez egy közösségi kultúra, amit lehet sokan nem szeretnek az országban.

Pető úgy látja: a szerkesztőség próbálja megvédeni magát ebben a helyzetben, viszont eljött az a pont, amikor már nem tudja tovább az integritását védeni, nem tud szerkesztőségen kívüli akarattól független lenni.


Pető hangsúlyozta, hogy kívülről az információk csekély százalékának vagyunk birtokában, nincs ismeretünk azokról a belső folyamatokról, amiknek az ott dolgozók tudatában voltak.

Pető úgy gondolja, hogy az a 80-90 ember, aki nap mint nap 1 millió olvasó bizalmát nyerte el és most felállt, pontosan képes megítélni azt, hogy milyen helyzetben van, fel kell-e adnia azt, amiért egész életében dolgozott, hiszen ezt nem adja fel az ember csak úgy.


Békés ebből a narratívából azt hiányolja, hogy az ő mint állampolgár tájékozódásáért az Index volt munkatársai semmit nem tettek, nem mondták el, hogy ténylegesen mi történt. Ő annyit lát, hogy maguktól beadták a felmondásukat. Az, hogy hányan olvasták az Indexet, az nem azt jelenti, hogy tökéletesen egyetértettek vele, vagy tetszik nekik. Az, hogy a szerkesztőséget átalakítják, benne van az életben, mert “az élet rövid és sz*r dolog, vannak benne ilyen kellemetlenségek amit el kell viselni”.

Békés szerint politikailag könnyű a másik oldalról is befolyást olvasni, nem törvényszerű, hogy csak a Fidesz akarta befolyásolni- utalva arra, hogy Bodolai az LMP delegáltja volt a Választási Bizottságban, Gerényi Gáborral pedig a Tilos Rádión vezetnek közös műsort.

Pető Péter nem állítja, hogy a jelenlegi vezetői az Indexnek a NER-ből jönnek vagy oda mennek- viszont az Index az nem Bodolai László, hiszen minden újság a szerkesztőséggel azonos, hiszen ők készítik a tartalmat. Ők tudják megítélni, hogy meddig van az, amit ők Indexnek tartanak, lehet, hogy ez eltérő attól, amit Bodolai vagy Gerényi annak tartott. A 24.hu főszerkesztője azt gondolja, hogy a szerkesztőség zárt, az akaratukon kívül lehet csinálni valami átalakítást, de nem kötelező a szerkesztőségnek azt elfogadnia. Szerinte érdekes kérdés, hogy mi motiválhatta az átalakítást, mivel szakmai oka nem volt, hiszen a legolvasottabb újságról beszélünk, és ő az üzleti érvet sem érzi megalapozottnak, hiszen nyereséges volt a lap.

Annál nagyobb áldozatot, hogy valaki az elveiért felmond, nem lehet ebben az országban vállalni- kommentálta Pető a szerkesztőség távozását az Indextől.

 
Ajánlom

További belföldi híreink