Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-31 14:59:00

Két hétre felfüggesztették Göd polgármesterét

A Momentum közleménye szerint a mai testületi ülésen ismét napirendre került a Samsung-koalíció (Fidesz-DK-LMP-Jobbik) beadványa, amelyet meg is szavaztak, ennek alapján átmenetileg felfüggesztették Balogh Csaba polgármestert. A felfüggesztés két hétre szól.

A közleményben azt írják: a vita alatt a beadványt benyújtó képviselők, ahogy a két héttel ezelőtti testületi ülésen sem, úgy most sem tudtak konkrét indokokkal szolgálni, arra vonatkozóan, hogy miért is szolgálja Göd érdekeit a polgármester átmeneti felfüggesztése.

A felfüggesztés ellen Balogh Csaba bírósághoz fordul, mert úgy véli, hogy ez a lépés nem segítené, sőt, nehezítené Göd mindennapi működésének biztosítását.

A testületi ülésen több civil is részt vett, akiknek, mivel a jog ad rá lehetőséget, a polgármester szeretett volna szót adni, ez ellen viszont a Fidesz-DK-LMP-Jobbik képviselői meglehetősen hevesen tiltakoztak. Végül néhányan felszólalhattak, akik közül legtöbben a csalódottságukat és dühüket fejezték ki a polgármestert felfüggeszteni kívánó képviselők felé - írja a Momentum.

Balogh Csaba hétfőn megjelent videós bejegyzésében elmondta: az önkormányzati választás egyik fő célja az volt, hogy a Fidesszel és a Samsung-gyárral szemben képviselhesse a gödiek érdekeit. Az, hogy a többi ellenzéki párttal együttműködve, a helyiek érdekeit semmibe vevő rendszer helyett egy olyan átlátható önkormányzatot alakítson ki, ahol a politikai érdekek helyett a szakmai kiválasztás érvényesül.

A közlemény szerint a város amúgy sem túl békés helyzetét tovább fokozta, amikor áprilisban a kormány kiemelt gazdasági övezetté nyilvánította a Samsung-gyár környékét, elvéve a város területének 20%-át és bevételeinek jelentős részét, csak a gyár szennyezését megtartva a helyi lakosoknak.

"Ezt követően a DK, az LMP és a Jobbik képviselői ahelyett, hogy a választáskor tett ígéreteikhez tartották volna magukat, a Fidesszel együtt hoztak meg olyan döntéseket, amelyek a Samsung pozícióját tovább erősítették. Például ez az új koalíció közösen elfogadott egy olyan beadványt, melyben megtiltják a testület minden képviselőjének, hogy a Samsunggal kapcsolatban bármilyen nyilvános nyilatkozatot tegyenek, illetve kijelölték Fülöp Zoltán alpolgármestert, hogy kizárólag ő tárgyalhasson a jövőben a koreai multival.

Göd fejlődése és Samsung elleni küzdelme tekintetében ez az állapot nem tartható. Ez a mostani helyzet alkalmat ad, sőt megköveteli, hogy mindenki átgondolja, hogy milyen formában szeretné folytatni a város vezetését, milyen formában tud együtt dolgozni az eredetileg kitűzött célok érdekében"

- írják.

Hozzáteszik: Balogh Csaba a momentumos és párbeszédes képviselőkkel indítványozott egy együttműködési keretrendszert – ennek megtárgyalására eddig nem igazán volt nyitott a másik fél, de azért, hogy minél hamarabb Göd fejlődésén és fejlesztésén legyen a hangsúly, erre továbbra is nyitottak és szeretnék, ha megszületne egy együttműködési megállapodás az összes ellenzéki képviselő között.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink