Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-31 16:30:00

A magyar munkavállalók 20-25 százaléka ma is készpénzben kapja a fizetését

A NAV adatai szerint 213 ezer online pénztárgép van, és 66 ezer olyan kereskedő, akinél nem lehet elektronikus fizetni. Ez viszont január 1-től megváltozik.

„Évek óta az látható, hogy a bankkártyás fizetéseknek mind az összege, mind a tranzakciók száma dinamikusan növekszik” – mondta az ATV Start című műsorában Németh-Simkó Judit.

A Money.hu kommunikációs vezetője hozzátette, ezzel párhuzamosan viszont növekszik a készpénzfelvételek száma is. Magasnak számít a magyar készpénzállomány, de ez nem egy magyar sajátosság. A készpénzállomány visszaszorítása országos szinten is fontos, hiszen a készpénzállomány és a készpénzkezelő-rendszer működtetése, a bankjegyek előállítása mind nagyon sokba kerül – jegyezte meg.

Januártól akár egyetlen forintot is ki lehet majd fizetni bankkártyával, nem lesz szükség készpénzre.

Németh-Simkó Judit elmondása szerint minden olyan kereskedőnek, akinek online pénztárgépe van, valamilyen elektronikus fizetési megoldást nyújtaniuk kell a vásárlóiknak. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal adatai szerint jelenleg 213 ezer online pénztárgép van, és 66 ezer olyan kereskedő, akiknél semmilyen elektronikus fizetési lehetőség nem létezik.

Január elsejétől már 1 forintot is lehet majd bankkártyával fizetni

 

„A január elsejei változásban az áll, hogy valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget kell biztosítani, nem feltétlenül kell ennek bankkártya terminálnak lennie” – mondta a műsorban.

2,5 millió fizetés naponta

A bankkártyás forgalom – leegyszerűsítve a kártyás fizetések összege – 23 százalékkal, 1754 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben éves összevetésben. Összesen 228 millió kártyás fizetés történt, ez pedig 13 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest. Ez azt is jelenti, hogy az első negyedévben naponta 2,5 milliószor fizettek a magyarok bankkártyával.

A Money.hu kommunikációs vezetője szerint sok mindennel lehetne ösztönözni az embereket a bankkártyás fizetésre, például azzal is, ha mindenki bankszámlára kapná a fizetését, ugyanis a magyar munkavállalók 20-25 százaléka ma is készpénzben kapja a havi jövedelmét.

Fontos lépés lenne, ha a tranzakciós illeték megszűnne.

Fontos lépés lenne, ha a tranzakciós illeték megszűnne.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink