Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-31 17:03:00

30 ezer forintba fog kerülni a kötelező kéthetes karantént kiváltó koronavírus-teszt

Szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kötelező kéthetes karantént kiváltó PCR-tesztet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ most közzétette a mintavételi helyek listáját.

Az NNK honlapján azt írja, aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

A mintavételi helyek listája megtalálható itt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Kiderül, hogy a légúti mintából vett vizsgálat 27 ezer, a mintavétel 3 500 forint. Az angol nyelvű lelet felára 1 000 forint. A szombati vizsgálat, vagy aznapi eredmény 45 750 forint lesz.

A vizsgálatok pontos költségét az egészségügyi szolgáltatók határozzák meg, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni az adott szolgáltató honlapján.

A mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni - írják.

A teszt eredményét e-mailen vagy - az ügyfélkapuval rendelkezőknek - az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok, az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatni a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát).

A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni.

A karantén, illetve a tesztelés kötelezettsége alól mentesül az, aki a határon bemutat két, a Magyarországra lépést megelőző 5 napon belül, de 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-tesztet vagy egy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átesett a koronavírus okozta betegségen.

A piros besorolású országból külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a sárga besorolású országokból belépő nem magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink