Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-30 16:29:00

Sok fizikai dolgozónak elfogyott a szabadsága a veszélyhelyzet ideje alatt

Az év végéig további számos munkahelyen vezethetik be a munkaidőkeretet. A digitális oktatás bevezetése után számos fizikai dolgozó kényszerült arra, hogy kivegye a szabadságait.

A koronavírus miatti leállások következményeként mind márciusban, mind áprilisban a szokásos napok dupláját töltötték szabadságon a fizikai dolgozók – derül ki a Trenkwalder kimutatásából, amit a Profitline szemlézett. A BDO Magyarország a második félév bizonytalan járványügyi helyzete miatt arra számít, hogy év végéig további számos munkahelyen vezetik majd be a munkaidőkeretet.

A Trenkwalder közel 7000 fizikai munkavállaló idei szabadságolási statisztikáját elemezve márciusban átlagosan 92 százalékkal, míg áprilisban 108 százalékkal több szabadság kiadását tapasztalta.

„A munkavállalót minden évben megilleti az éves szabadság. A fizikai és szellemi munkavállalók szabadsága között alapvetően nincs különbség, mégis a számok és a tapasztalatok azt mutatja, hogy a fizikai munkavállalók esetében az időarányos szabadság mennyiség a szellemi munkavállalók szabadság mennyiségéhez képest jobban redukálódott”

– mondta az ATV Start című műsorában Máriás Attila. A munkaügyi szakértő arról is szólt, hogy a magyar veszélyhelyzet és a digitális oktatás bevezetésével meg kellett oldaniuk a szülőknek a gyerekek felügyeletét. A szellemi dolgozók otthonról is tudtak dolgozni, de a termelésben részt vevő fizikai állományú munkavállalók nem tudtak távolról dolgozni, viszont az ő esetükben is meg kellett oldani a gyermekfelügyeletet, ezért sok szabadságot kértek.

A munkáltató és munkavállaló megállapodhat a többlet szabadságban. Ennek a legbevettebb része az, amikor nem fizetett szabadság a többlet szabadság, de a munkáltató és munkavállaló megállapodhat úgy is, hogy többlet fizetett szabadságot kap a munkavállaló – mondta a szakértő. Máriás szerint ebben az időszakban akár úgy is megállapodhatnak, hogy az alapbérnél valamivel kisebb összeget biztosít a munkáltató erre az időszakra.

 


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink