Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-30 20:55:00

Már tavasszal várható volt, hogy kevesen jelentkeznek a felsőoktatásba

Az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese szerint több oka is lehet, hogy az idén kevés volt a jelentkező.

Vanó Renáta az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt: már tavasszal látni lehetett, hogy az idén kevesebb lesz a jelentkező, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy egy évet nem szabad önmagában vizsgálni, érdemes inkább megvárni a következő és az azt követő őszt, majd a trendeket együtt megnézni.

Az elnökhelyettes szerint több oka is lehet annak, hogy kevesebb a jelentkező, így például a népesedés is közrejátszhat: az érettségizők száma szinte minden évben vagy stagnál, vagy csökken. Az emelt szintű érettségi, mint követelmény bevezetése ugyanakkor Vanó szerint a jogszabályban már öt éve szerepel, a jogalkotó tehát elég időt hagyott a felkészülésre. Elmondta: megnézték a 2017-ben és 2018-ban képzést kezdő hallgatókat, és azt látták, hogy azok, akik emelt szintű érettségivel lépnek be a felsőoktatásba, nagyobb arányban maradnak bent és szereznek diplomát.

Vanó beszélt a nyelvvizsgáról is. Szerinte a nyelvvizsga eddig is előnyt jelentett a jelentkezésnél, eddig szinte minden évben 30 ezer körül volt azoknak a száma, akiknek már a belépéskor volt nyelvvizsgája. A jelenlegi jogszabály szerint aki augusztus 31-ig záróvizsgázik, az diploma nélkül is megkaphatja az oklevelét.

Az elmúlt években az volt a gyakorlat, hogy a felvételi pontszámok kihirdetésének másnapján elkezdődik a pótfelvételi eljárás, a felvi.hu ezt jelezte ebben az évben is, viszont a tanulóknak majdnem egy hetet kellett várniuk, hogy elkezdhessék a jelentkezést. Vanó elmondta, hogy a pótfelvételi eljárás ma elindult, a jogszabály pedig azt mondja, hogy a vonalhúzást, vagyis a ponthatárok kihirdetését követően egy héten belül kell elindítani a pótfelvételi eljárást.

Hozzátette, hogy az idén a pótfelvételi eljárás során több képzési terület alapképzési szakjaira államilag finanszírozott formában is lehet jelentkezni, ez az elmúlt években nem volt így. Ha valakit a pótfelvételin sem vesznek fel sehová, az legközelebb a februárban induló képzésekre tud jelentkezni.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink