Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-29 05:54:00

Nagyon hiányoznak a budapesti turizmusnak a brit és a spanyol turisták

A koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozásoknak köszönhetően márciustól jelentősen csökkent a külföldi turizmus hazánkban és a magyarok nemzetközi utazásai is. Júniusban növekedés volt tapasztalható, ez főleg a hazai turizmusnak köszönhető, a vendégek 89 százaléka ugyanis belföldi volt.

Nagyon hiányoznak a budapesti turizmusnak a brit és a spanyol turisták

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a koronavírus kapcsán az ágazat is megtanulta, hogy biztosat nem lehet mondani, hiszen napról napra változik a helyzet. Nagyon elvált egymástól a belföldi és külföldi turizmus: a belföldi nagyon élénk, akár a tavalyi szint közelébe is érhet. Viszont a külföldiek hiányoznak vidékről is - mondta az ATV Start című műsorában az elnök.

Flesch Tamás arról is beszélt, hogy az ország régiói eltérően viselik a koronavírus okozta korlátozások hatásait. A külföldi vendégéjszakák kétharmada Budapesten csapódik le, viszont a vidéki szállodák esetében is 15-20 százalékos elmaradást várnak éves szinten.

A második hullám kapcsán az elnök megjegyezte:

nagyon valószínű, hogy az idei év elveszett, de ettől függetlenül kell vele foglalkozni, mert nem mindegy, hogy mekkora veszteségeket szenvednek el.

Azt látni, hogy amíg itthon és a környező országokban nem vezettek be újabb korlátozásokat, csöpögve, de elindult a turizmus. Most viszont ismét leállt, inkább az autós turizmus az, ami működik, a repülős nagyon gyenge lábakon áll. Jövő tavasszal számítanak a visszaállásra, addigra kell a bizalmi indexet visszaállítani – mondta Flesch a műsorban.

A szövetség elnöke megjegyezte, hogy tradicionálisan Németország a legnagyobb küldő ország hazánk szempontjából, ezért nem véletlen, hogy már találkozhatunk németekkel a Balaton partján. Azt is elmondta, hogy nagyon sok holland autót is lehet látni. Akik nagyon hiányoznak, azok a britek, spanyolok, dél-európaiak - de ez főleg Budapesten érezhető.

Az árak tekintetében megjegyezte, hogy emelkedést lát, különösen a hétvégék drágábbak. Ennek hátterében szerepet játszik az is, hogy emelkedett a zöldségek, húsok ára, ezeket a költségeket be kell építeni az árba.

Flesch Tamás bízik benne, hogy minél kevesebb szálloda és étterem fog Budapesten elvérezni, de ha tippelnie kellene, akkor több étterem fogja a járvány kárát látni, mint szálloda.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink