Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-30 05:20:00

Hamarosan elkezdik képezni az iskolaőröket

Az EMMI adatai szerint mintegy 500 oktatási intézménybe keresnek iskolaőrt. Eddig közel 1200 jelentkezőt regisztráltak. Az iskolaőrök feladatait a Belügyminisztérium, valamint az iskola és a rendőrség közötti megállapodás határozza meg. A gyermekjogi szakértő szerint az iskolai rendet nem lehet tüneti megoldásokkal kezelni, sokkal átfogóbb koncepció kellene.

Nyár közepe van, az iskoláknak még csak a közelében sincs szinte senki. Szeptembertől viszont a diákokon, tanárokon, és az eddig is ott dolgozókon kívül egy új szereplő, az iskolaőr is bekerül az intézményi rendszerbe.

Az EMMI híradónknak azt írta: az iskolaőrök feladatait, működését, képzését az erre vonatkozó BM miniszteri rendeletek, valamint a mindennapi operatív működést körülíró dokumentumok határozzák meg.

Augusztus elején indul a képzés, amelyre július 23-ig 1182-en jelentkeztek, ezt a rendőrség adataira hivatkozva a Népszava közölte. Az EMMI szerint az elmúlt napokban öt iskola visszalépett, nyolc új iskola viszont jelezte, hogy kér őrt szeptembertől. Jelenleg tehát közel 500 intézményebe keresnek erre alkalmas személyt.

A PDSZ országos választmányi tagja ugyanakkor híradónknak azt mondta, jelenleg is ugyanaz a lista látható az iskolaőrségről, amely korábban, annak ellenére, hogy többen jelezték, nem tartanak rá igényt.

"Ilyen egyébként az az iskola is, ahol jómagam dolgozom, jelezte már az igazagtó is többször közvetlenül az EMMI felé is, hogy nem kérünk iskolaőrt, mégis rajta vagyunk a listán" - mondta Nagy Erzsébet.

Gyurkó Szilvia szerint nem indul jól a rendszer, mert egy olyan rendészeti feladatot kapnak meg az iskolák, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy stigmatizálják, vagy megbélyegezzék az oda járó diákokat és az intézményt is.

"Nagyon sok fog azon múlni, hogy milyen a szerepfelfogása az iskolaőrnek, meg maga az intézményvezetés hogy vezeti őket be a rendszerbe, és hát nem utolsó sorban, hogy milyen elvárásokat fogalmaznak meg velük szemben" - mondta a gyermekjogi szakértő.

Híradónk beszélt az egyik olyan budapesti iskola igazgatójával, ahol már szinte biztos, hogy lesz iskolaőr. Az intézmény vezetője interjút nem tudott adni, mert ahhoz a fenntartó engedélyére lett volna szükség, azt azonban elmondta, hogy ő nem emlékszik arra, hogy jelezték volna: szeretnék, hogyha lenne az iskolájukban iskolaőr. Azt mondta, nem is tudja, hogy hogy fog ez működni a gyakorlatban. A híradó stábja beszélt szülőkkel is, akik meglepődtek az ilyenfajta rendészeti jelenléten. 

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink