Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-28 16:28:00

Visszavonhatják a nőgyógyász kitüntetését, akit korábban elítéltek, mert pénzt kért az életmentő műtétekért

Az ATV Híradójának a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója azt írta, Udvary Jánost hiányos adatok alapján terjesztették fel dicséretre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma etikai okokból elfogadhatatlannak tartja, hogy az orvos dicséretet kapott.

Kitüntették az elítélt nőgyógyászt, aki előre kért pénzt életmentő műtétekért

 

Korábban Kunetz Zsombor orvos és egészségügyi szakértő írt egy cikket az esetről, miszerint Udvary Jánost a Semmelweis-napon orvosigazgatói dicséretben részesítették. Mindeközben az orvos még mindig hatályos büntetés alatt áll, a felfüggesztett börtönbüntetésének időtartama nem telt le.

A 444.hu-n megjelent írás felidézi, hogy a Veszprémi Járásbíróság tíz rendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, mert az OEP által finanszírozott, életmentő műtétekért kért előre 100-150 ezer forintos „hálapénzt”. Első fokon 3 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, majd másodfokon enyhítettek: két évet kapott öt évre felfüggesztve.

Most az ATV Híradójának a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója azt írta: "az orvos esetében az orvosigazgatói dicséret hiányos adatok alapján került felterjesztésre, illetve elfogadásra". 

"Ennek megfelelően a díj adományozóját, intézményünk orvosigazgatóját írásbeli figyelmeztetésben részesítettem és felhívtam figyelmét az adományozások előkészítésének fontosságára, hogy a hasonló esetek elkerülhetők legyenek. Orvosigazgató urat továbbiakban utasítottam, hogy etikai okokból mérlegelje a dicséret visszavonásának lehetőségét"

- írta Lippai Norbert főigazgató.

Az EMMI az ATV Híradó kérdésére azt írta, etikai okokból elfogadhatatlannak tartják, hogy a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgatója a Semmelweis-nap alkalmából dicséretben részesítette a főorvost.

"Az EMMI egyetért a kórház főigazgatójával, aki a dicséret visszavonását kezdeményezte"

- közölték.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink