Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-28 11:35:00

Kitüntetést kapott az a nőgyógyász, akit korábban elítéltek, amiért pénzt kért az életmentő műtétekért

Kunetz Zsombor orvos és egészségügyi szakértő írt egy cikket az esetről, hogy Udvary Jánost a Semmelweis-napon orvosigazgatói dicséretben részesítették. Mindeközben az orvos még mindig hatályos büntetés alatt áll, a felfüggesztett börtönbüntetésének időtartama nem telt le.

A 444.hu-n megjelent írás felidézi Udvary esetét, hogy a Veszprémi Járásbíróság tíz rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, mert az OEP által finanszírozott, életmentő műtétekért kért előre 100-150 ezer forintos „hálapénzt”. Első fokon 3 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, majd másodfokon enyhítettek: két évet kapott öt évre felfüggesztve. Ahogy Kunetz írja, fontosabb volt, hogy az orvos a speciális tudásával tovább dolgozzon, mintsem, hogy a tetteiért üljön.

Az ítélet az orvostársadalomban felháborodást keltett, így etikai eljárást kezdeményeztek ellene. Az elsőfokú etikai bizottság  aminek tagjai javarészt a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházból, illetve Veszprém megyéből álltak – Udvaryt megrovásban részesítette. Végül a Kamara az orvosok elégedtlenségét látva másodfokon fél évre kizárta a nőgyógyász főorvost a tagjai közül.

Az eltiltás után Idvary János visszatért a Csolnoky Ferenc Kórházba, és most ki is tüntették (2.03-nál veszi át az elismerést).

"Udvary János kitüntetése nemcsak a Veszprémi Kórházra rendkívüli szégyen, hanem ránk, az egész orvostársadalomra is, éppen ezért kell erről is nyíltan beszélnünk" – írta a szakértő a cikkében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink