Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-27 05:50:00

Utánajártunk, hogy sokan miért nem hisznek a koronavírus-járvány létezésében

A zöld, vagyis a biztonságosnak számító országok esetében is elővigyázatosságot ajánlanak a szakemberek. Híradónk elment megnézni milyen a határátkelés egy piros, és egy zöld besorolású országhatáron. Július 12-e óta csoportosítják az országokat az alapján, hol milyen mértékű az új koronavírussal fertőzöttek aránya. Az infektológus szerint a besorolás hasznos, ugyanakkor következetlen volt. A szociálpszicholgóust pedig arról kérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy sokan nem hisznek a járvány létezésében.

A koronavírus tájékoztató oldalon minden nap megjelennek a friss adatok, Facebook-oldalukon pedig a kommentek is. Ezek egy része arról szól, hogy sokan kételkednek a járvány létezésében. A szociálpszichológus szerint ez látszólag paradoxon, mert a pszichológia azt mondja, ha valamivel nagyon gyakran találkozunk, akkor annak irreálisan nagy jelentőséget tulajdonítunk.


"Amikor azt tapasztaljuk, hogy a környezetünkben ilyen nincs, akkor ez feltehetőleg annak az oka hogy jól kezelték a járványt, ezért nem indult be a járvány. Tehát kevés érintett lett, ebből viszont visszamenőleg azt a hamis képet vonjuk le, hogy ja hát akkor nem is volt ez olyan fontos, hiszen lám milyen kevés eset volt pedig nyilván hogyha nem lett volna ilyen megelőzés akkor meg fordított lenne az élmény." - nyilatkozta Síklaki István szociálpszichológus az ATV Híradónak.

Veszélyhelyzet elmúltával számos korlátozó intézkedés hatályát vesztette, ugyanakkor július 12-e óta életbe lépett az országok besorolása. Zöld, sárga, piros. Aki az utóbbi kettőből érkezik azokat a határon szúrópróbaszerűen szűrik, testhőmérséklet mérnek, és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el. Híradónk Beregsuránynál kérdezte az Ukrajnából érkezőket.

"30 kilométeres körzetben jöhet biometrikus útlevéllel, 24 órán belül vissza kell menni Ukrajnába." - nyilatkozta egy férfi kameránknak.

Ebben az esetben ugyanis ott nem kérnek papírt a hazaérkezőtől.

"Lázmérés van és egy teszt kitöltés, hogy vannak-e tünetek, és csak a teszt kitöltése után lehet csak átjönni" - mondta egy nő.

A infektológus szerint az országok besorolása szükséges volt, ugyanakkor következetlen, mert nem egyértelmű mérőszámok alapján történt.

"Azt hogy jönnek a hírek, hogy más országban szaporodnak a fertőzöttek száma mindig érdemes megnézni és Magyarországon is nagyon fontos lenne közölni, hogy ez hol történik, mert az esetek nagy részében nem országos előfordulásokról van szó, hanem bizonyos gócok kialakulásáról." - fejtette ki Pusztai Erzsébet infektológus.


A zöld besorolású Szlovákiába stábunk egészen könnyen át tudott menni, ugyanis itt nincs ellenőrzés és nem kell negatív korona vírus tesztet sem felmutatnunk.

A szakértő mégis azt mondta, hogyha zöld besorolású országba jövünk, akkor is legyünk nagyon óvatosak, kerüljük a zárt helyeket, és a tömeget, mindig hordjuk maszkot, és figyeljünk a higiéniai előírásokra, fertőtlenítsük a kezeinket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink