Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-24 16:52:00

Török Gábor is megszólalt az Index-ügyről

A politikai elemző, Török Gábor Facebook-bejegyzésében mondta el véleményét az Index körül kialakult helyzetről, gondolatait összesen 5 pontban összeofglalva.

Török Gábor posztját azzal kezdi: "az Index sorsáról végső soron a Fideszben (értsd: a miniszterelnök körüli hatalomgyárban) döntenek, hiszen ma már ott találhatók a tulajdonosok. A "tulajdonos diktál" elvet más ügyekben (...) ezt mindenki természetesnek fogadta el, érdemes lenne most is tisztában lenni ezzel" – fogalmazott.

Török szerint az említett „hatalomgyár nem gyakorol gesztusokat, de fél a politikai veszteségektől”. Hozzáteszi: „a hatalomgyár számára a média kizárólag politikai kérdés, nem hisznek abban, hogy létezhet a politikától független (értsd: nem a politikai logikát alkalmazó) újságírás, ezért amit lehet, megszereznek, amit pedig nem lehet, azt ellenségnek tartják és így is viszonyulnak hozzá. Egyszerű logika, nem nehéz megérteni és alkalmazkodni hozzá” – írja az elemző.

Bejegyzésében úgy vélekedett: "akik nem pártmédiát szeretnének vagy éppen ellenzéki médiára vágynak, azok sem tulajdonosként, sem fogyasztóként nincsenek eltiltva attól (és eddig sem voltak), hogy ezért tegyenek is. Az ország sorsáért őszintén aggódó, felelősséget érző, hazafias milliárdosok – ha vannak ilyenek - nyugodtan finanszírozhatnának nem pártsajtóként működő szerkesztőségeket, a tényekre kíváncsi olvasók – ha vannak ilyenek - pedig olvashatnak, nézhetnek, hallgathatnak és ezáltal támogathatnak olyan orgánumokat, amilyeneket értéknek tartanak".

„A sajtószabadság fontos dolog, de ha valójában annyira nem is fontos elég sok ember számára (hogy politikai erőt képezzenek mellette), akkor nyilván csak addig marad életben, amíg valaki nem lesz elég erős, hatalmas és cinikus ahhoz, hogy a maga érdekei szerint értelmezze. A hatalom bizonyára – sok ügyben - lehetne mérsékeltebb, mértéktartóbb és méltányosabb is, de ha egy országban csak attól függ minden, hogy a hatalmon lévő képes-e a politikai logikát nem a végsőkig elvinni, mert a politikai logika (azaz ebben az esetben valamilyen ellenerő) nem kényszeríti rá erre, akkor ott kár erőlködni" – zárja bejegyzését.

atv.hu/SzMo.hu

Ajánlom

További belföldi híreink