Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-25 16:47:00

Több tanár megy nyugdíjba, mint ahányan pedagógusképzésre jelentkeznek

Ráadásul a pályakezdők száma is alig teszi ki a felvételizők egyharmadát. A korábbi PDSZ-elnök attól tart, nagyon nagy probléma lesz az iskolaőr-rendszerből.

Nagymértékben csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma 2020-ban az előző évhez képest. Idén összesen 91460-an adtak be jelentkezést, ezzel az elmúlt 19 év negatív rekordját döntve meg. Még a nagyobb egyetemeken is 10-20 százalékos visszaesést tapasztaltak, a kisebb intézmények esetében még ennél is rosszabb a helyzet.

Mendrey László, korábbi PDSZ-elnök az ATV Start című műsorában a csökkenés okáról úgy vélekedett, az elmúlt időszak vetése érett most be. „Az utóbbi nagyjából öt évben ugyanis egyre inkább jellemzőbbé vált az a narratíva, hogy nem érdemes a felsőoktatásba jelentkezi, ugyanis sokkal nagyobb szükség van a kétkezi munkásokra” – magyarázta Mendrey. „Úgy tűnik, hogy ez most elérte a hatását” – tette hozzá.

Többen mennek nyugdíjba, mint ahányan jelentkeznek

A pedagógusképzés helyzetéről elmondta: a nyugdíjba menők száma már nemcsak a pályakezdők, de a jelentkezők számát is meghaladja. Ráadásul a pályakezdők száma is alig teszi ki a felvételizők egyharmadát – ismertette a Pedagógusok Szakszervezetének egyik friss felmérését Mendrey. Ennek következményeként, mára a pedagógusok átlagéletkora bőven 50 év fölé tolódott ki, bizonyos oktatási területek pedig (például a kémia, a fizika vagy a biológia) egyre nagyobb arányban és egyre nagyobb számban maradnak lefedetlenül. „Akik ilyen végzettséggel rendelkeznek és megtehetik, inkább fizikusnak, kémikusnak vagy biológusnak mennek, nem pedagógusnak. Akik pedig már nyugdíjba mentek, nem igazán akarnak visszamenni dolgozni” – árulta el Mendrey.

Szerinte az átlagéletkor problémájára nem nyújt megoldást a nyugdíjkorhatár kitolása, ráadásul véleménye szerint ez egyébként sem lenne egészséges.

Mint elmondta, a szaktanárok hiányát próbálják átképzéssel és helyettesítéssel megoldani, szerinte azonban ez nem megfelelő. „Hiába beszélek angolul, nem vagyok angoltanár” – magyarázta.

A nagymértékű visszaesés oka egyébként Mendrey szerint a tanári pálya drasztikus presztízscsökkenése, az alacsony fizetések és az alacsony megbecsülés.

„A kormánypropaganda a tanári képzés népszerűségéről, és a pedagógusi bérezésről, régen sem volt igaz, most pedig kiderült feketén-fehéren, hogy mindkettő tragikusan alacsony” – fogalmazott Mendrey, hozzátéve: „az, hogy egy iskolaőr többet kereshet, mint egy pályakezdő, egyetemet végzett pedagógus, az nem korrekt”.

Iskolaőr-rendszer

A volt PDSZ-elnök egyébként elárulta, magával az iskolaőri rendszerrel sem ért egyet. „A helyzet tragikus. Én mindig megpróbáltam a legjobb tudásom szerint válaszolni a kérdésekre, most nem tudom, mi lesz. Attól tartok, hogy nagyon nagy probléma” – fogalmazott Mendrey.

Maruzsa Zoltán szavaira reagálva – miszerint a járvány alatti elbocsátások lehetőséget adnak a több tízezer pályaelhagyó pedagógus újbóli elhelyezkedésére –, elmondta: „a pedagógusok diplomás emberek, az elmúlt időszakban ők vesztették el legkisebb arányban az állásukat” – magyarázta. Hozzátette: „ha mégis így történt, könnyen találnak másikat, ezért nincs az a kínálat, amiért úgy gondolnák, hogy de jó lenne visszamenni tanítani.”

Nyelvvizsga nélküli diplomák

Maruzsa szerint ráadásul a gazdaságvédelmi akcióterv keretében nyelvvizsga nélkül kiadott több mint 70 ezer diplomából, majdnem 10 ezer a pedagógusi oklevél. Ebből a körből szintén számítanak új belépőre. Mendrey erről úgy vélekedett: a diplomás pedagógusokat előszeretettel alkalmazzák egyéb területeken is, ahhoz, hogy megérje visszatérni „nagyon komoly ajánlatokat kellene tennie a kormánynak” – fogalmazott. Ennek ellenére elismerte, hogy elképzelhető, hogy néhány százan-ezren visszatérnek a pályára, de szerinte csak kényszerből.

A volt PDSZ-elnök szerint ahhoz, hogy elindulhasson egy javuló tendencia, a kormánynak rövidtávon először három dolgot kellene tennie: megfelelő bérezés és munkakörülmények, valamit a pedagógusszabadság biztosítása.

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink