Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-24 19:26:00

Bezöldült a gyerekek fejbőre és úszónadrágja egy tatabányai fürdőben

A fürdőt üzemeltető cég ügyvezetője szerint egy vegyszeradagoló műszer meghibásodása okozhatta a jelenséget. Zacher Gábor toxikológus szerint ugyanakkor a klór és az algaölő magas koncentrációja legfeljebb kellemetlen érzést okozhat, de zöldülést nem. A vízmintát jelenleg is elemzik a Nemzeti Népegészségügyi Központban.

 

 

Megkezdődött a szokásos úszóedzés az utánpótlás vízilabdázóknak a tatabányai fürdőben. Pár nappal ezelőtt az idejáró gyerekek bőre foltokban elszíneződött, úszónadrágjukból a zöld szín még mosás hatására sem jött ki. Néhányuk fejbőre pedig szabályosan bezöldült. Az aggódó szülők levélben fordultak a fürdő vezetőségéhez.

„Volt egy vegyszeradagoló műszer meghibásodásunk, így megemelkedett a klórszint a medencében, és ennek kapcsán valószínűsítjük, hogy az algamentesítő szerrel vagy esetleg a diatóma földdel való kölcsönhatása, ennek a megemelkedett túl szintje okozhatta ezt a jelenséget” – nyilatkozta Kugler László, a Cseri Kft. ügyvezetője.
Mint fogalmazott, soha nem tapasztaltak hasonlót. Amíg nincs meg a hivatalos laboreredmény, addig csak találgatni lehet, hogy mi okozhatta a gyerekek bezöldülését.

A szülők elmondása szerint ez már többször előfordult, ezért panaszlevelüket Gutai Zsolthoz is eljuttatták. Ő a Boldogulj Tatabányán blogjában írt az esetről. Szerinte a jelenség kialakulásában akár a klórkoncentráció járvány miatti  megnövelése, és a medence nem megfelelő műszaki állapota is közrejátszhatott.

„Egyébként én is érintett vagyok- e tekintetben. Én magam nem tapasztaltam a zöldesedést, inkább a klórnak a jelentősebb mennyiségét. Mi csak abban tudunk bízni, hogy erről nem derül ki, hogy bármiféle olyan egészségkárosodást, ami komolyabb problémát jelentene nem fog okozni” – mondta Gutai Zsolt.

Zacher Gábor szerint habár az erősen klórozott víz és az algaölő magas koncentrációban okozható kellemetlen érzéseket, de ezek a gyerekek bőrével reakcióba lépve nem kellene, hogy elzöldülést okozzanak. Szerinte akár kromohidrózis is állhat a háttérben, éppen ezért érdemes lenne bakterológiai vizsgálatot is végeztetni.

Az ATV Híradója megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, azt írták: a Kormányhivatal vízmintákat küldött be a Nemzeti Népegészségügyi Központba, amelyeknek vizsgálata jelenleg folyamatban van. Vizsgálódik az ügyben a területileg illetékes Kormányhivatal járási hivatala is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink