Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-23 12:20:00

Nézőpont: a kormánypárti politikusok népszerűbbek, mint az ellenzékiek

A kormányoldalhoz tartozó politikusok népszerűbbek az ellenzékieknél, "sőt az ellenzéki politikusok között egy olyan sincs, akit többen szeretnének fontos politikai pozícióban látni, mint ahányan elutasítják politikai szerepvállalásukat" - közölte a Nézőpont Intézet csütörtökön az MTI-vel legfrissebb - ezer ember megkérdezésével készült - közvélemény-kutatása eredményét ismertetve.

A közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnök elfogadottsága az elmúlt öt évben egyszer sem volt olyan magas, mint most. Jelenleg a lakosság 57 százaléka szeretné őt továbbra is fontos politikai pozícióban látni.
    
Hozzátették: nemcsak a miniszterelnök, de több kormánytag is "profitált politikailag" a koronavírus elleni hatékony fellépésből. 2019 decemberéhez képest Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert 14, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert 10, Varga Mihály pénzügyminisztert pedig 9 százalékponttal többen szeretnék fontos politikai pozícióban látni - ismertette a Nézőpont.     

A július 14-16. között végzett közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy "jelenleg nincs egyetlen olyan ellenzéki politikus sem, akit többen szeretnének vezető szerepbe juttatni, mint ahányan elutasítják őket".     

A lakosság 36 százaléka ugyan fontos politikai pozícióban szeretné látni Karácsony Gergely főpolgármestert, amivel ő a legkedveltebb ellenzéki politikus, de minden második válaszadó ugyanakkor elutasítja őt - közölte a Nézőpont.
    
Az intézet szerint Fekete-Győr András ismertsége alacsony: 10-ből 4 ember tudja csupán, kiről van szó, "ráadásul elutasítottsága még az őt ismerők körében is kétszerese a támogatottságának".

    
A Nézőpont felmérése alapján a lakosság továbbra is Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének politikai szerepvállalását utasítja el a leginkább. A válaszadók 78 százaléka nem szeretné őt fontos pozícióban látni a kutatás szerint.

    
Az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek aránya jelenleg a szavazókorúak egyharmadát teszi ki - jelezték, arra is kitérve, hogy utoljára 2015 októberében volt ilyen alacsony ez a mutató.

    
A Nézőpont szerint az eredmények nem meglepőek az európai uniós tárgyalások és a koronavírus-járvány hatásai ellen hozott, "világviszonylatban is kifejezetten hatékonynak mondható intézkedések sikere láttán". A járvánnyal kapcsolatos sikeres kormányzati védekezés ezzel párhuzamosan kényszerpályára állította az ellenzéki politikusokat, amelyről azóta sem tudnak letérni - állapította meg az intézet.

    
Mint hozzátették, a népszerűség szempontjából előny a kormánytagok számára, hogy a Fideszre szavazók egységesek, míg az ellenzéki közös listára szavazók "meglehetősen megosztottak" az ellenzéki politikusokat illetően.

    
Míg a Fideszre szavazók között kifejezetten alacsony a kormánytagok elutasítottsága (3-12 százalék), addig az ellenzékre szavazók az egyes ellenzéki politikusokat jóval szigorúbban ítélik meg, 15-62 százalékuk nem szeretné az egyes ellenzéki politikusokat fontos pozícióban látni - jegyezte meg az intézet.

    
A Nézőpont szerint ez rávilágít arra, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben. Másrészt pedig arra, hogy az ellenzéki közös lista több konfliktust is előhozhat a baloldalon, főként Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára népszerűtlensége miatt - olvasható az összegzésben.

Ajánlom

További belföldi híreink