Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-23 21:22:00

Nagy a feszültség Gárdonyban az önkormányzat tervei miatt

Közfelháborodás mellett akarja módosíttatni a helyi építési szabályozást Gárdony önkormányzata. A tervezet lehetőséget adna a tóparttól számított 30 méteres védelmi sáv beépítésére, ami sokak szerint azzal jár, hogy hamarosan szállodák és lakóparkok jelennek majd meg az érintett területeken. Az ATV kérdésére a polgármester elmondta: naponta kap megkeresést különböző befektetőktől, de konkrét tervek még nincsenek. Azt viszont nem cáfolta, hogy a városvezetés egyértelmű célja a turizmus fejlesztése.

Szállodák és lakópark építésétől tartanak a Velencei-tó partján élők

 

Rendkívüli érdeklődés mellett kezdődött a helyi építési szabályozás módosításának lakossági vitája Gárdonyban. A tervek szerint két agárdi valamint egy gárdonyi strand és kemping vízparti részein ezután nemcsak fürdőzni, de akár építkezni is lehet majd.

A önkormányzat képviselő-testületének ellenzéki tagja azt mondja, a lakosság körében nagy felháborodást keltett a tervezet, különösen úgy, hogy arról a veszélyhelyzet idején hozott döntést a városvezetés.

Eötvös Pál, önkormányzati képviselő híradónknak arról beszélt, a HESZ módosítása a körülbelül 50 éve szabályozott 30 méteres védelmi sávot hivatott eltörölni. A beépíthetőségi magasságot 10,5 méterre, a beépíthetőséget 30%-ra emelnék. „Ez tulajdonképpen egy 3 emeletes épület beépítésre adna lehetőséget” – magyarázta híradónknak.

A Velencei-tó partján sokan attól tartanak, hamarosan szállodák és lakóparkok épülnek az évtizedek óta érintetlen területen.

A polgármester az ATV híradójának megkeresésére elmondta: a városvezetés a turizmus fejlesztésében érdekelt, az érintett partszakaszok pedig eddig is építési területnek számítottak, legfeljebb más volt a besorolásuk. Úgy fogalmazott: a lakosság elégedett a tervekkel, szerinte csak a saját érdekeiket féltő nyaralótulajdonosok és pártmunkások ellenzik a módosításokat. Pedig – ahogy mondja – mióta nagy nyilvánosság előtt zajlik a vita az érintett partszakaszokról, naponta 2-3 befektető keresi meg.

„Úgy látjuk, hogyha módosítjuk a szabályozási tervünket, akkor lesz lehetőség arra, hogy olyan létesítmények is megépülhessen a parton, amit nagyon várunk” – fogalmazott Tóth István, aki kérdésre válaszolva elmondta, szó sincs arról, hogy szállodaépítést készítenének elő. „De, megmondom őszintén, örülnék neki, ha egy tóparti település, nem az iparból, hanem a turizmusból akarna élni. Az a legbiztosabb katasztrófa, ha nem teremti meg a lehetőséget annak, hogy szállóvendégei legyenek” – tette hozzá.

Közben az egyik helyi Facebook-csoportban demonstráció szerveződik augusztus első hétvégéjére. „Mi meg úgy gondoljuk, hogy az önkormányzatnak azon kellene dolgoznia, hogy turista és helyi lakos is jól érezhesse magát” – mondta az ATV híradójának Herpy Miklós, a demonstráció egyik szervezője.

Nem sokkal korábban az keltett felháborodást, hogy a velencei tó egyik szabadstrandján kordonok jelentek meg. Civilek egy csoportja szerint, azért mert így akarták a fürdőzőket a fizetős strandra terelni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink