Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-22 05:21:00

Kordás: az EU-ban Magyarország a legszűkmarkúbb az álláskeresők tekintetében

376 ezren vannak az álláskeresők Magyarországon – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júniusi adataiból. Ez 51 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Kordás: az EU-ban Magyarország a legszűkmarkúbb az álláskeresők tekintetében

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint nem ez a szám, hanem a munka nélkül maradtak három hónapos álláskeresési bértámogatás időtartama és összegének mértéke aggályos. Az elmúlt öt hétben viszont csökkent a regisztrált munkanélküliek száma – ezt közölte az ATV Híradójával a szaktárca. 

A legfrissebb statisztika szerint 376 ezerre duzzadt a regisztrált munkanélküliek száma: ez pedig 130 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakáshoz képest.

A legtöbb álláskereső Borsodban, a legkevesebb Komárom-Esztergom megyében van. Budapesten júniusban 30 ezren, tavaly ugyanekkor 13,8 ezren voltak állás nélkül.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét a szám nem lepte meg. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a járvány miatt munkájukat elveszetett dolgozók ellátása három hónapra szól, az álláskeresési támogatás pedig szerény:

"Az Európai Unióban Magyarország a legszűkmarkúbb az álláskeresők tekintetében. És igazából most már látszik a számokból az, hogy több mint 176 ezer az, aki nem kap semmilyen ellátást. Tehát ők gyakorlatilag a legkiszolgáltatóbb helyzetben vannak, mert se munkájuk nincsen, se jövedelmük" – nyilatkozta Kordás László elnök, és hozzátette, hogy a megoldást a három hónapos támogatás hosszának és összegének növelésében látja. 

376 ezerre nőtt a regisztrált munkanélküliek száma

 

A csoportos létszám leépítések sem szűntek meg. Júniusban több mint kétezer embert érintett a leépítés.

A Tesco az ATV Híradó kérdésére megerősítette: átszervezés kezdődött a cégnél, ami hétszáz alkalmazottat érint és csak később dől el, hogy a felajánlott új munkakört ki fogadja el és kinek kell távoznia a cégtől.

"Azt gondolom, hogy törekszik munkáltató arra, hogy minél kevesebb olyan érintett személy legyen, aki távozik, azzal viszont nem tudunk mit kezdeni, ha a munkavállaló a végkielégítést választva, úgy dönt, hogy él ezzel a lehetőséggel és nem akarja folytatni munkáját az áruházban" mindezt Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. 

A regisztrált álláskeresők száma öt hete csökken ezt már megkeresésünkre a szaktárca írta. Úgy látják, a távmunka növelheti a foglalkoztattak számát, ezért szabályozásáról törvényszintű változások ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink