Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-21 06:20:00

Működhet hosszú távon is a digitális oktatás?

Még tart a nyári szünet a diákoknak, de az oktatási kormányzat, a szakszervezetek és az ellenzéki pártok is foglalkoznak azzal, hogy szeptemberben mit érdemes megtartani a digitális oktatásból és mi legyen akkor, ha a koronavírus második hulláma miatt újra korlátozásokat kell bevezetni. A kormányzat dolgozik a KRÉTA-rendszer fejlesztésén, és azt mondják, hogy ha a járvány miatt nem indulhat el a hagyományos iskola, akkor majd helyi és regionális szinten kezelik a helyzetet. Az MSZP szerint ameddig a tanárok és a szülők nem kapnak megfelelő segítséget az otthoni tanuláshoz, addig a digitális oktatás biztosan nem fog működni.

Áprilisban az iskolák még kongtak az ürességtől. Jelen állás szerint szeptembertől viszont újraindulhat az élet, az oktatásért felelős államtitkár ugyanakkor a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a digitális munkarendből egy két dolgot megtartanának.

Például a szombati munkanapokon szó lehet tantermen kívüli, digitális oktatásról, ha az intézményvezetők megengednék, akkor az érettségizők a vizsga előtt két héttel online tanulhatnának, és dolgoznak a KRÉTA-rendszer fejlesztésén is.

A Magyartanárok Egyesületének elnöke vegyes érzelmekkel van a digitális tanrenddel kapcsolatban. Szerinte jó, hogy az önálló tanulás felé fordítja a diákokat, ugyanakkor ez nem minden korosztálynál működik.

"Középiskolásoknak valószínűleg jobban fekszik ez, az alsó tagozatnak, de még a felső tagozatos általános iskolásoknak is ez az önálló tanulás sokkal nehezebben megy vagy nem megy. Nem szólva arról, hogy a digitális oktatás azoknak a szülőknek nagyon nagy terhet tesz a vállára, akiknek kis gyerekeik vannak"

- mondta Arató László.

A leendő elsősök miatt aggódik a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke is.

"Most kezdődik el náluk is a nemzeti alaptanterv bevezetése, másrészt most lépnek be az iskolába azok a gyerekek is, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, de egyáltalán nem biztos, hogy iskolaérettek, velük ezzel a megnövekedett gyermeklétszámmal megvalósítani a digitális oktatást úgy, hogy szeptember és október folyamán még írni biztosan nem tudnak, olvasni is csak alig, ez egy nagyon szép feladat lesz a tanítóknak" - mondja Gosztonyi Gábor.

Az MSZP politikusa szerint arra az esetre, ha jönne a koronavírus második hulláma, egyfajta hibrid rendszert kellene kialakítani.

"A kicsiket például bevinném adott esetben, a középiskolások, akik már önállóbbak, vagy esetleg a hetedik, nyolcadikos felső tagozatos gyerekek már otthon is tudnának, de még egyszer mondom, amíg nincs továbbképzés, nincs platform, nem kapnak segítséget se a szülők, se a tanárok, addig ez nem fog működni" - véli Kunhalmi Ágnes.

Az Emmi megkeresésünkre azt írta: ha járványhelyzet miatt intézkedéseket kell tenni, lehetőség szerint intézményi, helyi vagy regionális szinten kezelik majd azokat, hozzátették, fontos, hogy mindenki egyenlő eséllyel be tudjon kapcsolódni az oktatásba, illetve, hogy megoldott legyen a szülők tehermentesítése a gyermekfelügyelet biztosításával.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink