Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-19 19:47:00

Szlávik: megelőzhető a második hullám, helyénvaló a maszkhasználat szigorítása

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa megjegyezte, hogy komolyan oda kell figyelni az intézkedésekre, amiket javasolnak nekünk. Szlávik János a Heti Naplóban arról is beszélt: folyamatosan csökken a kórházban ápoltak száma.

Szlávik: megelőzhető a második hullám, helyénvaló a maszkhasználat szigorítása

Szigorúbb szabályok?

Szlávik János az ATV Heti Napló című műsorában úgy vélekedett: jelenleg nem kell bevezetni szigorú korlátozásokat, hiszen a magyar járványügyi helyzet ezt nem teszi most szükségessé. A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerint, azok a gócpontok, amik kialakultak az országban, kezelhetők. Hozzátette: az is látható, hogy mindenki a külföldre bevonszolt esetektől fél.

Az aktív esetek növekedéséről elmondta, hogy vannak olyanok, akik külföldről hozták be a vírust. A karanténintézkedésekkel viszont meg lehet akadályozni ezt.

Második hullám

Szlávik úgy gondolja, hogy megelőzhető a második hullám Magyarországon, hiszen a magyar szabályok sokkal szigorúbbak, mint más országokban érvényben lévő intézkedések. A főorvos úgy véli: a maszkhasználat további szigorítása helyénvaló. Az iskolák, egyetemek megnyitása egy külön kérdéskör, viszont az infektológus egyelőre nem látja úgy, hogy külön intézkedést kell hozni az intézményeknél.

Alkohol?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón az ATV kérdésére azt mondta, azért lehet focimeccsek és a koncertek megtartása közötti különbség az alkoholfogyasztás. Szlávik szerint az ausztriai sípályákon lévő kocsmákban is többen megfertőződtek, szerinte, ha alkoholt fogyasztanak az emberek, lazábban tartják be a szabályokat.

Járványszkeptikusok

Azokról, akik nem hisznek a járványban, Szlávik azt mondta: azért, mert Magyarország jó helyzetben van, még nem szabad szkeptikusnak lenni. Megjegyezte, hogy komolyan oda kell figyelni az intézkedésekre, amiket javasolnak nekünk.

Nyár és a légkondi

Ha megnézzük azokat az országok, ahol nagyon terjed a vírus, ezekben az időszakokban nagyon meleg van, az Egyesült Államok déli részen kifejezetten terjed a koronavírus – mondta arra a felvetésre a főorvos, miszerint korábban a nyár beköszöntétől várták, hogy megszűnik a járvány. Arról is szólt, hogy a meleg miatt jobban visszahúzódnak az emberek légkondicionált helyekre, ahol tömörülnek, és nem használnak maszkot, ez is okozhatja a járvány terjedését.

Csökken a kórházi betegek száma

Szlávik János arról is szólt, hogy a kórházban fekvő, koronavírusos betegek száma folyamatosan csökken, az elmúlt napokban 10-20-25 számban stabilizálódott az ápolt betegek száma.

Szennyvíz-előrejelzések

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján. Szlávik elmondása szerint a szennyvíz-előrejelzések szerint a következő két hétben még nem várható nagy hullám.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink