Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-18 14:11:00

Béremelésért tüntettek a postások: több százan vonultak utcára

A postások azután döntöttek a demonstráció mellett, hogy a Magyar Posta visszautasította egységes bérfejlesztésre vonatkozó követeléseiket.

Béremelésért tüntettek a postások: több százan vonultak utcára
Fotó: MTI

Az esős idő ellenére több száz postai alkalmazott gyűlt össze szombat délelőtt a Batthyány térnél, majd vonult át a közeli Vám utcába, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé, hogy egy petíciót adjanak át, amiben többek között általános bérfejlesztést követelnek - írja az Index.

A postások azután döntöttek a demonstráció mellett, hogy a Magyar Posta visszautasította egységes bérfejlesztésre vonatkozó követeléseiket. A dolgozókat képviselő szakszervezetek eredetileg 15 százalékos emelést kértek, a tárgyalásokon azonban mindössze egy egyszeri, szenioritás alapú juttatást ajánlottak nekik.

A petíció átadása után több szakszervezeti vezető is rövid beszédet mondott az összegyűlt postai dolgozók előtt. Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke elmondta, tavaly november óta tartanak a bértárgyalások, és azért jöttek tüntetni, mert a munkáltató nem teljesítette a kéréseiket. Szerinte a pandémiás helyzet most csak kifogás a Posta részéről, hogy ne tudjanak megállapodni a bérek rendezéséről.

Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke arról beszélt, az egyszeri kifizetés nem elfogadható, rendes alapbéremelést követelnek. Minimum 10%-os emelést. Erre többen bekiabálták, hogy 15%, de ő hozzátette, szerintük ez a követelés áll közelebb a reálishoz.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke is felszólalt, és elmondta, támogatják a postás dolgozók bérköveteléseit. Hozzátette, hogy elfogadhatatlan az a helyzet, hogy a tulajdonos nulla százalékos bérfejlesztést tett le az asztalra.

A Magyar Posta azt állította, hogy Brüsszel miatt nem tud a magyar állam pénzt adni a béremelésre, "mert Brüsszel erre nem adott engedélyt." A Posta vezetője ezért arra kérte a postásokat és a szakszervezeteket, hogy közösen lépjenek fel Brüsszelben, keressék meg a Bizottságot, az európai parlamenti képviselőket és a Bizottság hazai képviseletét.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink