Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-17 17:05:00

Az EMMI cáfolja, hogy minden negyedik beteg kórházban kapta volna el a koronavírust

Minden negyedik beteg és minden második elhunyt kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust Magyarországon – legalábbis így véli Karácsony Gergely az országos tisztifőorvostól kapott tájékoztató levél alapján. Az EMMI szerint tudatos félremagyarázásról van szó.

Az ATV Híradónak az EMMI az alábbi nyilatkozában cáfolta a fővárosnak megküldött adatokat:

"Karácsony Gergely és az ellenzék tudatosan félremagyarázza a tisztifőorvos által jóhiszeműen közölt adatokat. Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni.

Az új koronavírus-fertőzés lappangási ideje egytől tizennégy napig terjed. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy intézményben ápolt betegnél ezen időn belül jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.

Nem mellesleg a kórházak több száz, az idősotthonokból beszállított fertőzöttet ápoltak, ez így volt a Pesti úti idősotthon lakói esetében is. Sajnálattal látjuk, hogy a járványt továbbra is politikai csatározásra használja az ellenzék."

Korábban az Index hozta le Müller Cecília jelentését, amit a főváros úgy értelmezett, hogy minden negyedik fertőzött a kórházban kapta el a vírust.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink