Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-16 16:15:00

Varju László: nem 4,5, hanem 7-8 százalék a munkanélküliség

Egy uniós felmérés szerint a spanyolok mellett a magyarokat érintették a legrosszabbul a koronavírus okozta gazdasági károk - a magyarok 43 százalékának csökkent a jövedelme a járvány alatt. Kordás László szakszervezeti elnök szerint 350-400 ezer munkanélküli lehet, Varju László viszont még ennél is többet sejt, 500 ezer érintettről beszélt.

Varju László, a DK politikusa azt mondta az ATV Start műsorában, hogy 500 ezer ember körül van azok száma, akik valamilyen módon elvesztették munkájuket , ebbe beleszámolja azt a 100-150 ezer személyt, aki korábban is munkanélküli volt.

 

Varju szerint a kormány először nagyon szűkmarkúan adott ki pályázatokat, aztán erre rájöttek, majd olyan támogatásokat adtak, ami miatt nem bocsátották el az embereket- ezt mondja a kormány úgy, hogy "megvédték" a munkahelyeket.

A kormány megpróbálja úgy megúszni a járvány okozta gazdasági válságot, hogy ne a költségvetést terheljék a kiadások, hanem a lakosságot, az emberek viszont felérték már a saját tartalékaikat.

Varju szerint mindeközben a haverokat kezdték el finanszírozni- a politikus felháborítónak tartja, hogy a kormány stratégiai partnerei elbocsátottak embereket, majd sorba álltak állami támogatásért.

A 360 ezres munkanélküli szám úgy jön össze, hogy akik a 90 napos munkakeresési járadék körében esnek, majd ezen túllépnek, azok kiesnek a nyilvántartásból. Ezért is biztosan magasabb a létszám- Varju szerint nem 4,5 százalékos a munkanélküliség, hanem 7-8 százalék a valóságban.

Az Európai Unió, mint közösség érdekelt abban, hogy az 500 milliós piacban működő országok legyenek- mivel a magyarok viselik a válság terhét, ezért úgy tűnik, Magyarország jobb helyzetben van, mint más tagállamok. Az uniós támogatás kapcsán elmondta, hogy kétharmada támogatás, egyharamada hitel, szerinte a kormány fel fogja venni a pénzt.

A magyar gazdaság működéséhez szükséges az uniós forrás- Orbán Viktor álvitát folytat erről, Varhu úgy fogalmazott, hogy úgy kell nekik az uniós pénz, mint egy falat kenyér.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink