Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-16 16:50:00

Kunetz a járványügyi intézkedésekről: egy idő után elfogyhat a lakosság türelme

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az ATV Start című műsorában beszélt az új beutazási szabályok rendszeréről, és arról, hogy meddig tartható, hogy míg focimeccsekre lehet menni, nagyobb koncertekre már nem.

Jelenleg három szín szerint sorolják be az országokat: a zöld szín jelöli azokat a helyeket, ahol alacsony az új fertőzöttek száma, a sárgánál már magasabb ez a szám, de nincs tömeges megbetegedés, és a piros szín mutatja azokat a pontokat, ahol már komoly a probléma, és megjelent a tömeges megbetegedés. A zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphetnek be a magyar állampolgárok. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik a magyarokat, és 14 napos karanténba kell vonulni. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző öt napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud valaki felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Koronavírus: Fesztiválokat nem, de a focimeccseket látogathatunk?

 

Ezzel kapcsolatban Kunetz azt mondta, hogy alapvetően működőképes lehet ez a besorolási rendszer, és jó az ötlet, csak annyi kéne, hogy szakemberek végezzék a színezést egyenruhások helyett. Szerinte néhány esetben még érthető is, hogy gazdasági okok miatt nem vállalható a piros jelzés.

"Ahol erős a gazdasági kapcsolat vagy híd, ott valóban nem állhat le az élet. De az, hogy ész nélkül rajzolgatok zöld és piros vonalakat, az egy más történet".

Arról pedig, hogy focimeccsekre lehet járni, ötszáz fő felett viszont még nem lehet koncertet szervezni, Kunetz Zsombor azt mondta, hogy a levegőn eleve más a helyzet, mint zárt térben, és kellő szabályozással lehetne nagyobb engedmény. Úgy érzi, hogy a lakosság nem lesz mindig ilyen együttműködő, ha a politika nincs tekintettel a társadalom különböző rétegeire. Kunetz úgy fogalmazott, hogy egy hosszú karantén után midenki szeretne kiengedni, és ha erre nem figyelnek eléggé a korlátozások, a lakossági együttműködés exponenciálisan elkezdhet zuhanni. Ez pedig egy lehetséges második hullámnál sokkal nagyobb probléma lehet.

Ami a szabadtéri szórakozást illeti, az egészségügyi szakértő a következőket javasolta:

- Az asztaltársaságok között legyen kellő távolság.

- Biztosítsák a fertőtlenítő kézmosást.

- A piszoárokat meg szeparálják el akár paravánokkal.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink